Stiri

VIDEO. Cel mai rar mamifer marin, pe cale de dispariţie. „Operaţiunea Miracol” încearcă să salveze vaquita

3
min
24/2/2023

Cel mai mic tip de marsuin, un mamifer acvatic asemănător cu delfinul, este pe cale de dispariţie – însă un grup ecologist a redus cu succes pescuitul în zonele protejate unde locuieşte animalul.

Marsuinul trăieşte în Marea Cortez (cunoscută şi drept Golful California) din Mexic şi se numeşte „vaquita marina” (văcuţă de mare). Creatura este cel mai rar mamifer marin din ocean şi, în momentul de faţă, există între şase şi 20 de astfel de animale. În 2012, existau 200, dar specia protejată s-a încurcat adesea în plasele de pescuit aruncate de oameni pentru a prinde peşti şi creveţi

Deşi un an de eforturi de aplicare a legii a redus semnificativ pescuitul în habitatul lor, nu se ştie încă dacă populaţia de vaquita a crescut, potrivit euronews.com.

Mai poţi citi şi: Planeta riscă să intre într-un „ciclu fatal” din cauza crizei climatice. Ce soluţii propun cercetătorii

„Rezultatul la care sperăm cu toții este ziua în care vom putea număra mai multe vaquitas”, a spus Alejandro Olivera, reprezentant al Mexicului la Centrul pentru Diversitate Biologică.

Anul trecut a fost lansată „Operaţiunea Miracol” de către organizaţia non-guvernamentală Sea Shepherd, alături de autorităţile mexicane. În cadrul proiectului, există o zonă de toleranţă zero, unde sunt trimise bărci pentru a supraveghea situaţia, astfel că pescuitul ilegal în apele unde trăiesc marsuinii este raportat la autorităţi.

Strategia programului de protejare a marsuinilor implică prevenţia pescuitului în astfel de zone, dar, în cazul în care plasele ajung în ape, există un mecanism prin care cei implicaţi le înlătură în doar câteva minute.

Mai poţi citi şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

La un an de la lansarea programului, numărul bărcilor de pescuit din zonă a fost redus cu peste 70%.

Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii de Faună și Floră Sălbatice pe cale de dispariție (CITES) a amenințat Mexicul cu restricții comerciale în cazul în care ar fi refuzat să realizeze un plan pentru a rezolva ameninţările la adresa marsuinilor.

Foto: WWF