Stiri

Mai multe organizații de mediu cer UE să revizuiască sprijinul oferit proiectelor de gaze fosile

9
min
13/6/2022

Organizațiile susțin că CE garantează acestor proiecte devastatoare climă un statut prioritar, în contradicție cu obligațiile sale legale.

ONG-urile europene de mediu ClientEarth, Friends of the Earth Europe, Food & Water Action Europe și CEE Bankwatch Network cheamă în instanță Comisia Europeană (CE) pentru a revizui sprijinului acordat din fonduri europene pentru 30 de proiecte de gaze fosile.

Organizațiile susțin că CE garantează acestor proiecte devastatoare climă un statut prioritar, în contradicție cu obligațiile sale legale.

O dată la doi ani, Comisia UE întocmește o listă a proiectelor energetice de interes comun (PIC), considerate benefice întregului bloc comunitar.

Proiectele de infrastructură de pe această listă obțin mai rapid aprobări și acces la fondurile europene.

Miliarde de euro vor fi blocate în 30 de proiecte majore de infrastructură de gaze, cum ar fi conducta EastMed – o conductă de gaz de 7 miliarde de euro și 1.900 km, care va conecta zăcămintele de gaze offshore din estul Mediteranei din Israel și Cipru cu Italia, prin Grecia.

Citește și: ANALIZĂ Cum reducem CO2 din atmosferă - păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană 

În România, cel mai mare proiect de gaze fosile de pe lista PIC este gazoductul BRUA – planificat să facă legătura între Coridorul Sudic de Gaze și țările din Europa Centrală și de Est, dar și să transporte gaze din rezervele României de la Marea Neagră.

Prima fază a proiectului este finalizată și a fost deja finanțată de Uniunea Europeană cu 179,3 milioane euro, de BERD cu 60 milioane euro și de BEI cu 100 milioane euro. Costul total al proiectului este estimat la aproape jumătate de miliard de euro.

A doua fază se așteaptă să fie finalizată în 2024 cu 74,5 milioane euro. Conducta a fost construită în perimetrul unor zone naturale protejate, după modificări abuzive ale legislației mediului.

Citește și: Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

Organizațiile de mediu au demara acțiunea legală printr-o cerere de reexaminare internă – un mecanism adoptat anul trecut după o reformă a accesului la justiție.

Cele patru organizații solicită Comisiei Europene să-și revizuiască decizia de aprobare a listei PIC prin care a acordat statut prioritar pentru 30 de proiecte de gaze.

Dacă Comisia refuză să-și modifice decizia, organizațiile vor putea cere Curții de Justiție a UE să se pronunțe.

„Această listă este un bilet VIP în Europa pentru gazele fosile, când ar trebui să începem de fapt să vorbim de eliminarea lor treptată. Comisia nu a luat în considerare impactul emisiilor de metan provenite din infrastructura de gaze – în ciuda dovezilor că acestea sunt substanțiale.

Acest lucru intră în conflict direct cu legile UE privind clima și cu obligațiile sale legate de Acordul de la Paris”, a declarat Guillermo Ramo, avocat ClientEarth.

Organizațiile de mediu susțin că decizia UE de a sprijini proiecte noi de gaze fosile pune în pericol obiectivele UE în domeniul climei și energiei. Cu toate acestea, strategia REPower EU propusă de Comisia Europeană va mobiliza alte 10 miliarde de euro pentru noi proiecte de gaze fosile.

Sursa foto: PxHere