CSR

Lucrările de reconstrucție de la Gârla Mare vor fi în beneficiul a 50 de specii acvatice protejate

4
min
16/12/2020

Proiectul "Împreună pentru Dunăre" își propune să reconecteze bălțile de pe malul Dunării cu fluviul, a fost demarat de WWF-România și finanțat de Fundația Coca-Cola.

Consolidarea canalului de alimentare care transportă apa din Dunăre către ochiurile de apă este prima etapă a proiectului, iar ea va fi urmată de o consolidare a digului, decolmatare și amenajarea platformelor de pescuit pentru localnici. Această reconstrucție ecologică de la Gârla Mare va avea o contribuție însemnată la refacerea habitatelor pentru peștii care vor depune icre, iar 50 de specii protejate vor fi beneficiarele finale ale acestui proiect.

În urma lucrărilor din luna aceasta, 5 ha de stuf des vor fi transformate în ochiuri de apă care vor deveni ulterior loc pentru hrănire, reproducere și odihnă pentru speciile acvatice”, explică Iulia Puiu, manager proiect.

“Împreună pentru Dunăre” este un proiect care se desfășoară în șase țări: Austria, Ungaria, Croația, Serbia, România și Bulgaria, iar Fundația Coca-Cola va investi 4,4 milioane de euro într-o perioadă de 7 ani de zile, ținta sa fiind refacerea unor zone umede și lunci inundabile de-a lungul Dunării și afluenților săi. 5996 de hectare de zone umede urmează a fi reconstruite, ceea ce ar face posibilă obținerea a peste 17 milioane de metri cubi de apă.

Este cel mai mare program pe care Fundația Coca-Cola îl sprijină în Europa. Lucrăm alături de WWF din 2007, pentru a conserva sursele de apă dulce de pe glob și pentru a face schimbări de impact în companie. Știm bine că apa este o resursă rară. În același timp, e ingredientul principal din produsele noastre. De aceea ne angajăm să eficientizăm continuu utilizarea apei, alături de WWF, prin ținte ambițioase” – Sofia Kilifi, Sustainability and Community manager The Coca-Cola Company.

Lucrările de la Gârla Mare, care se vor finaliza în iunie 2011, vor contribui în mare măsură la reducerea impactului inundațiilor asupra zonelor riverane Dunării, precum și alimentarea locală a pânzei freatice.

Proiectul de la Gârla Mare-Vrata este o demonstrare a faptului că refacerea naturii se poate realiza nu doar strict pentru refacerea biodiversității dar și pentru oameni. În această zonă, localnicii vor putea pescui și, în același timp, ferma piscolă din zonă va beneficia de pe urma proiectului prin asigurarea unei cantități de apă suficientă pentru creșterea peștilor și în perioadele secetoase. Dar proiectul nu poate fi privit doar ca beneficiu local, ci ar trebui să fie considerat un proiect care să inspire astfel încât să vedem astfel de proiecte în câțiva ani și în alte zone alte României”, spune Camelia Ionescu, manager Departament ape dulci în cadrul WWF-România.

În urmă cu 5 ani, în prima lucrare refacere a zonelor umede al WWF-România au fost redate naturii 924 de hectare, printr-un amplu proiect de renaturare desfășurat la Mahmudia.