Stiri

Londra extinde la nivelul întregului oraş taxa de circulaţie pentru vehiculele poluante

4
min
29/11/2022

Primarul orașului, Sadiq Khan, a anunțat că intenţionează să încurajeze, în paralel, utilizarea maşinilor electrice

Primarul Londrei a anunţat vineri că va extinde la nivelul întregii capitale britanice începând din vara anului 2023 taxa de circulaţie pentru vehiculele poluante şi că intenţionează să încurajeze, în paralel, utilizarea maşinilor electrice, informează AFP.

Stabilită doar în perimetrul centrului Londrei în momentul introducerii sale din 2019, zona ULEZ (Ultra Low Emission Zone / Zona cu Emisii Ultrascăzute) a fost deja considerabil extinsă în 2021. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunţat vineri că o va extinde începând din 29 august 2023 la nivelul întregii diviziuni administrative Greater London, în care locuiesc 9 milioane de persoane.

Londra extinde taxa de circulaţie

În plină criză declanşată de creşterea costului vieţii, introducerea unei noi taxe a fost "una dintre cele mai grele decizii luate vreodată", a dezvăluit Sadiq Khan, însă poluarea aerului îi face pe londonezi să devină bolnavi "din leagăn şi până în mormânt".

"În final, sănătatea publică este mai importantă decât oportunismul politic. Cinci milioane de persoane suplimentare vor putea să respire un aer mai curat", a adăugat primarul londonez, membru al Partidului Laburist.

În paralel, Sadiq Khan şi-a anunţat joi intenţia de a menţine Londra în avangarda "revoluţiei" maşinilor electrice prin adăugarea unui număr de 100 de puncte de reîncărcare ultrarapidă în întregul oraş. Acestea vor permite încărcarea completă a bateriei unui vehicul electric în 20-30 de minute.

Conform municipalităţii locale, capitala britanică deţine deja peste 11.000 de puncte de reîncărcare, adică unu la patru vehicule electrice înmatriculate în Londra. Primăria doreşte să creeze de asemenea 4.500 de locuri de muncă asociate dezvoltării sectorului electric.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ George Tsiagalakis