Stiri

Legătura periculoasă dintre poluarea aerului și virusul COVID-19

4
min
15/5/2020

Particulele poluante pot transporta virusul mai departe, susținând răspândirea necontrolată, iar în orașele poluate, mortalitatea e mai ridicată

Este binecunoscut că aerul poluat dăunează inimii și este un factor de risc pulmonar, cu cifre cutremurătoare de decese la nivel mondial, iar în contextul pandemiei de Covid-19, cercetătorii au emis teorii conform cărora în orașele poluate rata de deces este mai mare.

The Guardian scrie că pacienții cu formă gravă Covid-19 sunt de două ori mai predispuși la deces dacă au boli respiratorii preexistente, iar în cazul celor cu probleme cardiovasculare, rata de deces este de trei ori mai mare.

"Nu avem încă dovezile oficiale publicabile care leagă de mortalitate, dar știm că dacă sunteți expus la poluarea aerului, vă măriți șansele de a fi mai grav afectat", a declarat dr. María Neira, Director de Sănătate Publică la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). "Începem să transmitem mesaje țărilor afectate de Covid-19 spunând că în acele orașe în care este un nivel ridicat de poluare, s-ar putea să fie și o mortalitate mai mare", a mai spus dr. María Neira. Conform The Guardian, particulele de poluare pot ajuta și chiar transporta virusul mai departe, susținând răspândirea necontrolată și extrem de periculoasă, până la mortalitate. Un studiu din SUA, realizat de un grup de la Universitatea Harvard, a constatat că poluarea aerului este legată de rate de deces mult mai mari de Covid-19 în întreaga țară. Un altul, analizând datele europene, a concluzionat că nivelurile ridicate de poluare ar putea fi "unul dintre cei mai importanți contribuitori" la decesele cauzate de Covid-19. Având în vedere numărul anual masiv de decese cauzate de poluarea aerului (doar în România mor anual peste 20.000 de persoane din această cauză), cercetătorii au investigat, de asemenea, dacă scăderea temporară a poluării aerului din timpul carantinei, instituită în majoritatea țărilor, ar fi putut salva vieți. În China, oamenii de știință au declarat că o scădere cu 25% a poluării aerului din oraș în timpul vârfului epidemiei ar fi putut preveni între 24.000 și 36.000 de decese într-o lună. O altă analiză a concluzionat că diminuarea poluării din timpul carantinei "a adus beneficii de sănătate care au depășit numeric decesele din cauza Covid-19 în China" (între 50.000 si 97.000 de persoane, conform estimărilor independente citate de Liberation).

Realizarea studiilor științifice necesare în mijlocul unei pandemii globale și cu date insuficiente este dificilă, dar extrem de importantă ca statistici pentru studii viitoare complexe.