Stiri

Kazahstan: Populaţia de antilope saiga, specie în pericol de dispariţie, a depăşit un milion de exemplare

6
min
3/6/2022

Un studiu realizat în aprilie a estimat că populaţia de antilope saiga a ajuns la 1.318.000 de indivizi

Populaţia de antilope saiga din Kazahstan a depăşit 1,3 milioane de exemplare, a anunţat marţi Ministerul Ecologiei din această ţară din Asia Centrală, o creştere bruscă a numărului de indivizi din această specie în pericol critic de dispariţie, relatează AFP.

În 2015, circa 200.000 dintre aceste animale au fost ucise de o bacterie nazală care s-a dezvoltat din cauza temperaturilor anormal de ridicate şi a mediului umed, reprezentând o ameninţare pentru supravieţuirea speciei.

Citește și: Uniunea Europeană nu și-a îndeplinit obiectivul de a cheltui 20% din buget pentru schimbări climatice

Însă, în ultimul an, populaţia de antilope saiga - un animal care poate fi recunoscut după botul lung şi rotunjit asemănător unei mici trompe - a crescut de la 334.000 de indivizi în 2019 la 842.000 de indivizi în 2021, repartizaţi în centrul, vestul şi nord-vestul acestei foste republici sovietice.

Un studiu realizat în aprilie a estimat că populaţia de antilope saiga a ajuns la 1.318.000 de indivizi, potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Ecologiei.

 Citește și: Garda de Mediu: ”Sinteştiul nu se vindecă, e dependent de incendieri ilegale, de cauciucuri și cabluri arse”

Kazahstanul, cu o suprafaţă de cinci ori mai mare decât cea a Franţei şi cu o populaţie de 18 milioane de locuitori, găzduieşte marea majoritate a animalelor din această specie migratoare, care se pot aduna iarna în turme de zeci de mii de capete.

Mongolia şi republica rusă Calmîchia, la graniţa cu Kazahstanul, găzduiesc mici colonii.

Principalul pericol pentru acest animal este braconajul care a explodat după destrămarea URSS, din care făcea parte şi Kazahstanul. În perioada sovietică, antilopa saiga beneficia de o mai mare protecţie, populaţia sa ajungând la două milioane de indivizi.

Sursa foto: Wikimedia Commons