Stiri

IPCC emite cel mai sumbru avertisment de până acum cu privire la impactul schimbărilor climatice

4
min
2/5/2022

„Dovezile științifice sunt fără echivoc: schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa bunăstării umane și a sănătății planetei”.

Schimbările climatice accelerează rapid, multe dintre efecte vor fi mai severe decât s-a anticipat și mai există doar o șansă de a evita cele mai grave ravagii ale sale, a spus Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC).

Chiar și la nivelurile actuale, acțiunile umane provoacă perturbări periculoase și pe scară largă, amenințănd cu devastarea unor zone ale lumii, potrivit raportului de referință publicat luni.

„Dovezile științifice sunt fără echivoc: schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa bunăstării umane și a sănătății planetei”, a declarat Hans-Otto Pörtner, co-președinte al grupului de lucru 2 al IPCC. „Orice întârziere suplimentară în acțiunea globală concertată va pierde o fereastră scurtă și care se închide rapid pentru asigurarea unui viitor viabil.”

Secete, inundații, valuri de căldură

În ceea ce unii oameni de știință au numit „cel mai sumbru avertisment de până acum”, raportul autorității globale pentru știința climei spune că secetele, inundațiile, valurile de căldură și alte condiții meteorologice extreme se accelerează și provoacă daune tot mai mari.

Permiterea temperaturilor globale să crească cu mai mult de 1,5 °C față de nivelurile preindustriale, așa cum se pare probabil în tendințele actuale în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, ar avea ca rezultat un impact „ireversibil”. Acestea includ topirea calotelor glaciare și a ghețarilor și un efect în cascadă prin care incendiile de vegetație, moartea copacilor, uscarea turbăriilor și dezghețarea permafrostului eliberează emisii suplimentare de carbon, amplificând și mai mult încălzirea.

„Atlasul suferinței umane”

António Guterres, secretarul general al ONU: „Am văzut multe rapoarte științifice în această viață, dar nimic de genul acesta. Raportul IPCC de astăzi este un atlas al suferinței umane și un rechizitoriu blestemat al conducerii eșuate în domeniul schimbărilor climatice.”

John Kerry, trimisul prezidențial special al SUA pentru climă, a declarat că raportul „pune o imagine îngrozitoare a impacturilor care au loc deja din cauza unei lumi mai calde și a riscurilor teribile pentru planeta noastră dacă continuăm să ignorăm știința. Am văzut o creștere a evenimentelor extreme provocate de climă și daunele care au rămas în urmă, vieți pierdute și mijloace de trai ruinate. Întrebarea în acest moment nu este dacă putem evita cu totul criza, ci este dacă putem evita cele mai grave consecințe.”

Câteva idei ale raportului:

- Aproximativ jumătate din populația globală, între 3,3 miliarde și 3,6 miliarde de oameni, trăiește în zone „foarte vulnerabile” la schimbările climatice.
- Milioane de oameni se confruntă cu deficit de hrană și apă din cauza schimbărilor climatice, chiar și la nivelurile actuale de încălzire.
- Dispariția în masă a speciilor, de la copaci la corali, sunt deja în curs.
- 1.5°C peste nivelurile preindustriale constituie un „nivel critic” dincolo de care repercursiunile crizei climatice se accelerează puternic, iar unele devin ireversibile.
- Zonele de coastă de pe tot globul și insulele mici, joase, se confruntă cu inundații la creșteri de temperatură de peste 1.5°C.
- Ecosistemele cheie își pierd capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon, transformându-le din rezervoare de carbon în surse de carbon.
- Unele țări au convenit să conserve 30% din pământul Pământului, dar conservarea a jumătate este necesară pentru a restabili capacitatea ecosistemelor naturale de a face față daunelor cauzate acestora.

„Domino global”

Criza climatică are, de asemenea, puterea de a agrava probleme precum foamea, sănătatea precară și sărăcia, arată clar raportul. Dave Reay, directorul Institutului pentru Schimbările Climatice din Edinburgh de la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Asemenea  unui set de piese de domino globale, schimbările climatice din secolul 21 amenință să distrugă bazele securității alimentare și a accesului la apă potabilă, zdruncinând astfel pilonii civilizației umane.