Stiri

Investiţie de aproape 2,1 milioane de lei într-o platformă de depozitare a gunoiului de grajd, în localitatea constănţeană Saraiu

6
min
19/12/2022

Platforma comunală a fost construită ca urmare a derulării proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN).

Localitatea Saraiu, din judeţul Constanţa, oferă micilor fermieri şi gospodari din zonă posibilitatea de a depozita corect gunoiul de grajd, cu respectarea noilor recomandări ale Programului de Acţiune şi ale Codului de Bune Practici Agricole, într-o platformă de depozitare realizată prin intermediul unei investiţii de aproape 2,1 milioane de lei, a transmis, joi, într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Potrivit sursei citate, noua platformă are o capacitate de depozitare de 1.600 de metri cubi gunoi de grajd/an, iar setul de utilaje destinate colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd constă în: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o cisternă vidanjă şi o maşină de împrăştiat.

Scop: reducerea poluării cu nitrați

Modul în care costurile de exploatare a platformei construite urmează a fi acoperite e stabilit de Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Saraiu, alte avantaje ale acestei investiţii fiind înlăturarea depozitării gunoiului de grajd direct pe pământ şi aplicarea mraniţei rezultate pe terenurile agricole, precizează MMAP.

Valoarea investiţiei se ridică la 2.097.395 lei, sumă care acoperă amenajarea platformei şi dotarea acesteia cu utilaje necesare bunei sale funcţionări, din care 6,3% a reprezentat cofinanţarea UAT Saraiu, restul fiind asigurat de MMAP.

Platforma comunală a fost construită ca urmare a derulării proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), prin care comuna Saraiu se alătură localităţilor Târguşor şi Mihai Viteazu din judeţul Constanţa în construirea platformelor pentru managementul corespunzător al gunoiului de grajd.

Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.

Sursa foto: Flickr