Smart City

Insule plutitoare construite din materiale reciclate în Copenhaga

4
min
20/8/2020

Un "arhipelag" de parcuri plutitoare, un proiect inedit în contextul local al dezvoltării urbane accelerate, care amenință spațiile recreaționale.

Un arhipelag de insule artificiale care urmează să fie construit în portul orașului Copenhaga a fost proiectat de arhitectul australian Marshall Blecher, specializat în structuri plutitoare, împreună cu o companie daneză. Insulele vor fi construite din oțel și materiale reciclate și placate cu lemn din surse sustenabile. Oamenii vor avea acces la aceste parcuri plutitoare pentru recreere sau pescuit, având la dispoziție și ambarcațiuni. Proiectul nu este unic în peisajul danez, existând deja un prototip lansat în 2018, o insulă artificială extrem de populară, unde au loc evenimente, expoziții, fiind și o zonă de relaxare pentru localnici. Noul proiect va cuprinde o insulă de dimensiuni mai mari, formată din nouă module, în jurul căreia vor pluti câteva insule mai mici, a explicat Blecher pentru Dezeen. Pe suprafața structurilor vor crește plante endemice, inclusiv arbori! Insulele au și un alt scop: de a fi habitat pentru viața sălbatică, atât de la suprafata apei, pentru păsări ca pescăruși, lebede, porumbei și rațe, cât și din mediul acvatic, deoarece partea scufundată va oferi un mediu propice de dezvoltare pentru specii ca alge și moluște, care vor atrage la rândul lor pești și alte viețuitoare din apă.

Insulele vor fi construite în șantierul naval al portului, pe baza tehnicilor tradiționale de construcție a ambarcatiunilor. Structurile vor fi mobile, urmând să fie mutate în diferite părți ale portului, în funcție de sezon. "Insulele introduc un tip complet nou de parcuri publice în Copenhaga, un 'parchipelag' care se concentrează asupra locului și funcției spațiilor publice ale orașului, atât în contextul local al dezvoltării urbane accelerate în zona portuară, care amenință spațiile recreaționale, cât și în contextul global al creșterii nivelului mării, care generează noi provocări pentru mediile urbane", menționează membrii echipei. Arhipelagul ar putea să fie extins în viitor, fiind flexibil și organic.