Stiri

Indigenii, esențiali pentru înțelegerea schimbărilor de mediu

3
min
4/8/2020

Indigenii au abilități unice de a observa ecosistemele care se schimbă folosind indicatori cum ar fi culoarea grăsimii din prada vânată sau modificări ale tipurilor de specii găsite împreună.

Datorită cunoștințelor comunităților Maasai din Kenya, proiectele de reîmpădurire au șanse mult mai mari de reușită. Potrivit cercetărilor conduse de Universitatea Rutgers, cunoștințele de bază ale indigenilor pot ajuta la cartografierea și la îmbunătățirea studiilor științifice. Studiul, publicat în Journal of Applied Ecology, arată importanța informațiilor indigene și locale pentru monitorizarea schimbărilor ecosistemice și gestionarea ecosistemelor. Echipa de cercetare a colectat peste 300 de indicatori dezvoltați de indigeni pentru a urmări schimbările mediului, iar cei mai mulți au dezvăluit tendințe negative cum ar fi specii invazive crescute sau modificări ale sănătății animalelor sălbatice. Astfel de cunoștințe locale influențează deciziile cu privire la unde și cum să vâneze, beneficiază de gestionarea ecosistemului și sunt importante pentru monitorizarea științifică și globală. "Oamenii de știință și comunitățile indigene care lucrează împreună sunt necesari pentru a înțelege schimbarea rapidă din lumea noastră’’,  a declarat autorul principal Pamela McElwee, profesor asociat la Departamentul de Ecologie Umană din Școala de Științe ale Mediului și Biologice din Rutgers University-New Brunswick. "Multe popoare indigene au abilități unice de a observa ecosistemele care se schimbă în fața ochilor lor folosind indicatori locali cum ar fi culoarea grăsimii din prada vânată sau modificări ale tipurilor de specii găsite împreună. Cercetătorii nu ar putea să efectueze aceste tipuri de observații decât pe termen lung și asta ar însemna costuri și deplasarea pe zone îndepărtate. Așadar, cunoștințele lor sunt absolut esențiale pentru înțelegerea impactului cumulativ al pierderii biodiversității și degradării ecosistemului.’’

Cunoștințele autohtone și locale sunt informațiile practice pe care oamenii le folosesc pentru a gestiona resursele și a le transmite între generații. Astfel de cunoștințe sunt benefice inițiativelor și economiilor care depind de resursele naturale din zone vaste ale lumii. Studiul urmărește raportul de evaluare globală privind serviciile de biodiversitate și ecosisteme publicat anul trecut pe platforma interguvernamentală de politici științifice prvind serviciile de biodiversitate și ecosistem. Acest raport a fost prima evaluare ecologică globală care a utilizat cunoștințele autohtone și locale ca sursă de dovezi.