Stiri

INDIA Tinerii ajută la refacerea orașelor de coastă zguduite de schimbările climatice

3
min
5/12/2022

Agenția ONU Youth4Water a mobilizat tinerii orașului Mangalajodi, de pe malul nordic al lacului Chilika, în activități care întăresc rezistența ecosistemului.

Lacul Chilika, cea mai mare lagună din regiunea indiană Odisha, cu apă care are un conținut scăzut de salinitate, este un punct important al biodiversității de-a lungul coastei de est, cu mii de păsări migratoare ajungând anual în zonă, din diferite colțuri ale lumii.

Dar, de-a lungul timpului, această zonă mlăștinoasă a fost expusă condițiilor de mediu în schimbare, afectând principalele activități care reprezentau o sursă de trai pentru populația locală – în special pescuitul.

Fenomenele climatice extreme de pe coasta Odisha sunt predominant evenimente cu debut rapid, cum ar fi cicloane, inundații și furtuni, care se întâmplă în mod regulat. O serie de inițiative, lansate în ultimii trei ani, au propus intervenții concentrate pe protejarea apei, regenerarea și reconstruirea mijloacelor de trai.

Tinerii ajută la refacerea orașelor de coastă

Agenția ONU Youth4Water, parte a Unicef, a mobilizat tinerii orașului Mangalajodi, de pe malul nordic al lacului Chilika, în activități care întăresc rezistența ecosistemului.

Orașul are o populație de 10.000 de oameni, majoritatea implicați în lucrări în jurul zonelor mlăștinoase.

Campania inițiază curse săptămânale de curățare a punctelor turistice din zona mlăștinoasă și, de asemenea, câte o sesiune de antrenament în care tinerii învață despre indiciile vizuale, inclusiv anumiți bio-indicatori, de diagnosticare a problemelor apei.

„Este un succes. Ecoturismul este în creștere, iar tinerii formează, la rândul lor, localnicii să devină ghizi și șoferi”, a declarat Anwesa Dutta, coordonator Youth4Water, pentru RFI.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Aditto