Stiri

Încălzirea Oceanului Arctic duce la mai multe căderi de zăpadă în nordul Eurasiei

3
min
21/12/2022

Din cauza încălzirii globale, temperaturile aerului sunt în creștere, ceea ce duce la topirea ghețarilor și a calotelor glaciare.

O simulare computerizată arată că apa care se evaporă din Oceanul Arctic din cauza încălzirii climei este transportată spre sud și poate duce la creșterea cantității de zăpadă în nordul Eurasiei la sfârșitul toamnei și începutul iernii. Aceste descoperiri vor permite o predicție mai precisă a fenomenelor meteorologice severe.

Din cauza încălzirii globale, temperaturile aerului sunt în creștere, ceea ce duce la topirea ghețarilor și a calotelor glaciare.

Oceanul Arctic, mai sensibil la încălzirea globală

Deși pare un fapt paradoxal, în unele zone din nordul Eurasiei, stratul de zăpadă a crescut în ultimele decenii. Totuși, zăpada este o formă de apă. Deoarece încălzirea globală crește cantitatea de umezeală din atmosferă, aceasta crește, de asemenea, și cantitatea și probabilitatea căderii ploii și a zăpezii.

Rămâne important de înțeles de unde vine exact umiditatea, cum este produsă și cum este transportată în sud pentru predicții mai certe privind vremea extremă și evoluția climei, potrivit SciTechDaily.

Având în vedere că Oceanul Arctic este de două ori mai sensibil la încălzirea rapidă decât media globală, evaporarea și modificările ulterioare ale ciclului hidrologic în nordul Eurasiei vor deveni și mai pronunțate în anii următori, potrivit experților.

Sursa foto: PxHere