Stiri

Încălzirea globală ne afectează somnul. Cercetătorii au monitorizat zeci de mii de oameni din 68 de țări

4
min
7/7/2022

În nopțile cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, durata somnului scade cu 14 minute.

Încălzirea globală ne fură minute bune de somn. Au demonstrat-o mai mulți cercetători care au monitorizat zeci de mii de oameni, din 68 de țări, inclusiv din România.

În nopțile cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, durata somnului scade cu 14 minute, spun aceștia.

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au analizat, timp de doi ani, somnul a 47 de mii de oameni din 68 de țări. Aceștia au purtat ceasuri sau brățări inteligente.

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

Concluzia lor a fost că în nopțile cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius durata somnului a scăzut cu 14 minute, iar în cele cu temperaturi de peste 25 de grade Cesius probabilitatea ca o persoană să doarmă mai puțin de șapte ore a crescut.

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Efectul temperaturilor ridicate asupra pierderii somnului este amplificat în cazul persoanelor în vârstă, al femeilor, dar și în țările cu venituri reduse unde localnicii nu-și permit aparate de aer condiționat, mai spun autorii studiului.

Sursa foto: PxHere