Din cauza încălzirii globale și a topirii ghețarilor, Elveția și Italia se pregătesc să își modifice granițele din zona Alpilor.
Printre regiunile afectate se numără și zona de sub Matterhorn, un munte faimos și printre cei mai înalți din Europa, conform unui raport BBC preluat de Mediafax și prezentat de stiripesurse.ro.
Granița dintre cele două țări a fost stabilită în mare parte de-a lungul crestelor acoperite de ghețari și zăpadă eternă. Însă, pe măsură ce ghețarii se retrag, limitele naturale se schimbă, forțând cele două state să redefinească linia de frontieră.
Elveția a dat undă verde acestui nou acord, însă Italia nu l-a ratificat încă. Decizia de revizuire a granițelor se bazează pe un proiect realizat de o comisie mixtă elvețiano-italiană în mai 2023.
Noul traseu al graniței
Datele publicate în septembrie 2023 arată că ghețarii elvețieni au pierdut 4% din volumul lor doar în acel an, fiind a doua cea mai mare pierdere din istorie, după recordul de 6% din 2022. Raportul anual emis de rețeaua Glamos (Rețeaua de Monitorizare a Ghețarilor din Elveția)atribuie aceste pierderi temperaturilor ridicate din timpul verii și zăpezilor slabe din iarna precedentă. Experții avertizează că, dacă aceste condiții climatice persistă, topirea ghețarilor va continua să se intensifice.
Elveția a anunțat că noul traseu al graniței a fost stabilit luând în considerare interesele economice ale ambelor națiuni. Zonele vizate de aceste schimbări includ Plateau Rosa, refugiul Carrel și Gobbadi Rollin, care se află în apropierea vârfului Matterhorn și a unor stațiuni de schi renumite, precum Zermatt.
Granițele revizuite vor fi implementate oficial și publicate odată ce Italia va semna acordul, proces care este deja înderulare, conform autorităților elvețiene.