Stiri

În timpul pandemiei, emisiile de carbon au scăzut, dar concentrațiile de gaze cu efect de seră au avut o creștere susținută

3
min
3/12/2020

Estimările preliminare sugerează că CO2 va continua să crească în acest an.

În 2020, din cauza pandemiei, care a dus la blocaje determinând oprirea transportului și a industriei, emisiile de carbon au scăzut semnificativ. Conform oamenilor de știință, acest lucru a încetinit doar marginal creșterea globală a concentrațiilor de gaze cu efect de seră.

Concentrațiile de gaze cu efect de seră sunt rezultatul cumulativ al emisiilor trecute și prezente ale unei game de substanțe, inclusiv dioxid de carbon, metan și oxid de azot. Pentru CO2, nivelurile sunt măsurate în părți/milion (ppm) – un indice de abundență atmosferică globală. Potrivit OMM, media globală în 2019 a fost de 410,5 ppm, o creștere de 2,6 ppm mai mare  față de 2018. Aceasta a fost mai mare decât creșterea din 2017 până în 2018 și mai mare decât media din ultimul deceniu.

Odată cu criza sanitară și blocarea la începutul anului 2020, emisiile de carbon au scăzut cu 17% la vârf, dar efectul general asupra concentrațiilor de gaze cu efect de seră a fost foarte mic. Estimările preliminare sugerează că CO2 va continua să crească în acest an, dar această creștere va fi redusă cu 0,08 până la 0,23 ppm. Aceasta se încadrează în variabilitatea naturală de 1 ppm care apare de la an la an.

Am trecut pragul global de 400 de părți pe milion în 2015 și, doar patru ani mai târziu, am depășit 410 ppm. O astfel de creștere nu a fost văzută niciodată în istoria înregistrărilor noastre”, a declarat secretarul general al OMM, profesor Petteri Taalas. „Avem nevoie de o aplatizare susținută a curbei”,  a mai declarat el.

Deși nu există o cifră generală pentru concentrațiile din 2020, stațiile individuale de monitorizare arată că, în ciuda pandemiei, creșterea a continuat în acest an. Concentrațiile medii lunare de CO2 la Mauna Loa din Hawaii – o stație cheie de monitorizare atmosferică unde sunt colectate datele privind dioxidul de carbon – au fost de 411,29 ppm în septembrie 2020, în creștere față de 408,54 anul precedent.

În mod similar, la Cape Grim din Tasmania, o altă stație cheie de măsurare a poluării aerului, în septembrie 2020, concentrațiile de CO2 au atins 410,8 ppm, în creștere față de 408,58 în 2019.

Deși nu există detalii despre nivelurile de metan pentru 2020, concentrațiile gazului respectiv au crescut și în 2020. Concentrațiile de metan au crescut cu mult mai mult decât media din ultimul deceniu deși creșterea a fost ușor mai mică decât în anii precedenți.

Mai mult de jumătate din metanul emis provine din activități umane, cum ar fi creșterea vitelor, cultivarea orezului și forarea pentru petrol și gaze. Concentrațiile de oxid de azot au crescut cu aproximativ media ultimului deceniu. Emisiile provin din agricultură, energie și gestionarea deșeurilor. Acest gaz deteriorează stratul de ozon și contribuie la încălzirea globală.

Pandemia nu este o soluție pentru schimbările climatice” a declarat profesorul Taalas. Cu toate acestea, ne oferă o platformă pentru acțiuni climatice mai susținute și ambițioase pentru a reduce emisiile la zero (echilibrând orice emisii prin absorbția unei cantități echivalente din atmosferă) printr-o transformare completă a sistemelor noastre industriale, energetice și de transport. Schimbările necesare sunt accesibile din punct de vedere economic și posibile din punct de vedere tehnic și ar afecta viața noastră de zi cu zi doar marginal.

Specialiștii se așteaptă ca nivelurile de CO2 să varieze cu 1 ppm între ani din cauza fluctuațiilor naturale ale climei – din alte motive decât emisiile de carbon. OMM se așteaptă ca datorită variabilității naturale, CO2 să scadă cu 0,08 - 0,23 ppm până în 2020, adică sub 1 ppm.