Life Style

În largul Polineziei Franceze a fost descoperit un recif de corali de peste 3 km

1
min
2/5/2022

Cercetătorii au descoperit un uriaș recif în largul coastelor orașului Tahiti din Polinezia Franceză. Lanțul nu este afectat de razele Soarelui sau de poluare și a fost descris de descoperitori ca fiind o adevărată “operă de artă”, ne informează Biziday.

Coralii au formă de trandafir, iar pe parcursul cercetării, experții UNESCO au observat și procesul de reproducere al acestora. Ecosistemul nu a avut de suferit de pe urma fenomenului de albire în masă din 2019, care a afectat alte recifuri din regiune, dar la adâncimi mai mici.

Cele mai multe dintre recifuri se află la adâncimi de 25 de metri sau mai mult și sunt afectate de fenomenul încălzirii apelor oceanice, care provoacă degradarea și moartea coralilor. Un studiu publicat în luna septembrie 2021, citat de The Guardian, arată că întinderile de corali s-au redus la jumătate în ultimii 70 de ani, din cauza poluării, a încălzirii globale, a pescuitului sau a distrugerii habitatelor.

Specialiștii subliniază importanța cartografierii adâncurilor oceanelor și sunt optimiști că există multe alte ecosisteme asemănătoare nedescoperite încă. Audrey Azoulay, directorul general UNESCO, a explicat: “În prezent, știm mai bine suprafața Lunii decât adâncurile oceanelor. Doar 20% din suprafața de pe fundul apelor a fost cartografiată“.