Solutii

În București va fi implementat sistemul "plătește cât arunci" pentru deșeuri

3
min
17/2/2021

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că cele șase sectoare din București vor avea o strategie unitară pentru colectarea separată a deșeurilor.

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a avut joi o întâlnirea cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, reprezentanții celor șase primării de sector, președintele Consiliului Județean Ilfov şi reprezentanți ai organismelor care gestionează fonduri europene în România. Concluzia a fost că autoritățile locale din Capitală au o viziune comună despre modul în care trebuie tratate deșeurile, fiind necesară colectarea selectivă.

Am fost cu toții de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă. O să urmeze și o dezbatere publică. Și moral, și legal, trebuie să facem asta. Între noi au fost discuții tehnice, dacă să fie o colectare selectivă pe patru sau pe cinci fracții. E o discuție tehnică la care sper să participe cât mai multă lume în dezbaterea publică. Am fost cu toții de acord că trebuie să implementăm principiul «plătești cât arunci», în sensul că pentru acele categorii de deșeuri care sunt amestecate - nu vorbim de acelea care sunt ușor de valorificat, cum este biodegradabilul, ci acelea care sunt amestecate - tariful trebuie să fie proporțional cu cât aruncă fiecare dintre locuitori. Am decis cu toții ca modalitatea în care sectoarele colectează și selectează în Municipiul București să fie unitară, tocmai pentru ca și procesul de informare să fie mai rapid și pentru ca să existe un confort în această zonă", a arătat Nicușor Dan, în cadrul unei declarații de presă susținute la sediul PMB.

El a adăugat că problema gestionării deșeurilor a fost mult timp amânată în București și că vor fi elaborate o nouă strategie și un nou plan de acțiune în domeniu.

Este o problemă care a fost mult timp amânată în București și nu ne mai permitem să o amânăm. Important este că avem - Primăria Generală și cele șase primării de sector - o viziune comună despre cum trebuie tratate deșeurile în Municipiul București, care se va concretiza foarte curând într-o nouă strategie și un nou plan de acțiune asupra deșeurilor în Municipiul București. Am decis împreună să creăm un ADI - o asociație de dezvoltare intercomunitară - primăria generală și cele șase primării de sector, astfel încât să implementăm împreună strategia de colectare și de tratare a deșeurilor din București și să putem să accesăm banii europeni, care pe exercițiul 2014-2020 erau disponibili încă din 2014 și nu au fost atrași”, a menționat edilul general.

Următoarea întâlnire de lucru va avea loc peste două săptămâni.

Un exemplu de cum pot fi implementate eficient sisteme precum colectarea pe mai multe fracții și principiul «plătești cât arunci» este Sălacea, singura comunitate din România care și-a îndeplinit țintele de reducere a cantității de deșeuri depozitate la gropile de gunoi prevăzute în toate planurile de după aderarea la Uniunea Europeană, strict datorită implicării autorităților locale. În timp ce Bucureștiul cu greu se apropie de 8% la capitolul colectare selectivă, Sălacea a depășit anul trecut cifra de 75% privind rata de colectare separată.