Solutii

Implementarea Sistemului Garanţie-Returnare a ambalajelor în România va dura câțiva ani, avertizează Mediul

7
min
15/9/2022

Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară şi de a ajuta România să-şi atingă ţintele naţionale de colectare şi reciclare.

Mulţi factori vor influenţa implementarea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), iar cel mai stresant va fi timpul, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Nici o țară, în mai puțin de doi ani

"Vor fi mulţi factori care vor influenţa implementarea acestui SGR. Temerea de bază este timpul. Dacă ne încadrăm sau nu într-un anumit termen, deci factorul cel mai stresant va fi timpul.

România a decis compania licenţiată, să se facă o lansare integrală pentru toate cele trei tipuri de ambalaje, la nivel naţional, în toate satele, toate oraşele, toate magazinele. Nu există în Europa ţară care să fi implementat sistemul SGR în mai puţin de doi ani, chiar trei-patru.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Mă uit la toate ţările care l-au implementat şi nu există ţară care să nu fi amânat din diverse motive, iar ţările respective nici nu se compară cu România, nici ca mărime, nici ca număr de ambalaje. 

Dacă ne uităm la ţările în care funcţionează de ani de zile acest sistem, vorbim de 0,2 - 0,3 - 0,6 miliarde de ambalaje pe piaţă. Noi vom avea de 20 de ori mai multe ambalaje pe piaţă, dacă ne raportăm la Estonia, de exemplu.

Eu cred că se poate, iar companiile care sunt în spatele acestui sistem dau siguranţa seriozităţii, solvabilităţii şi asumării din toate punctele de vedere a acestui sistem. Vorbim despre o companie în care şi statul este la masa discuţiilor. Suntem minoritari, cu 20%, care eu cred că este important ca asumarea să fie una comună", a afirmat Tanczos.

Garanţie de 0,50 bani pe băutură ambalată

Compania RetuRO Sistem Garanţie Returnare a devenit administratorul sistemului de garanţie-returnare din România, printr-o Hotărâre de Guvern emisă miercuri, 24 august. Cadrul legal ce stabileşte modalitatea de implementare a SGR a fost adoptat în octombrie 2021, prin HG 1074/2021.

SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanţie de 0,50 bani atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Cine sunt acționarii RetuRO

Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară şi de a ajuta România să-şi atingă ţintele naţionale de colectare şi reciclare stabilite la nivel european care cer, spre exemplu, ca până în anul 2025, să se colecteze 77% dintre PET-urile puse pe piaţă, iar până în anul 2029, o pondere de 90%.

De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea şi chiar depăşirea noilor ţinte de colectare şi reciclare pentru restul tipurilor de materiale, respectiv 75% pentru sticlă şi 60% pentru aluminiu, începând din anul 2030.

În prezent, compania are trei acţionari privaţi - Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociaţia Berarii României pentru Mediu şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu - şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, ce deţine 20% din acţiuni.

Sursa foto: Pixabay