Stiri

Hipopotamii care i-au aparținut lui Pablo Escobar s-au înmulțit și au devenit un pericol pentru oameni și alte specii

3
min
20/1/2021

În anii '80, traficantul emblematic al Americii de Sud a adus la ferma lui 4 hipopotami, un mascul și trei femele, care să-i îmbogățească grădina zoologică de la Hacienda Napoles.

Celebrul Pablo Escobar a murit acum aproape trei decenii, dar influența lui este resimțită și în prezent în Columbia, doar că de data aceasta într-un mod neobișnuit față de activitățile pentru care este cunoscut. În anii '80, traficantul și-a adus la ferma lui privată patru hipopotami, un mascul și trei femele. După moartea lui Escobar, aceștia au fost nesupravegheați, înmulțindu-se necontrolat și devenind un real pericol pentru mediul și populația zonei.

Conform studiului realizat de cercetătorii mexicani, hipopotamii au părăsit zona în care trăiau și au ajuns la peste 160 de kilometri de Medellin, în provincia Antioquia, reproducându-se în jurul bazinului râului Magdalena. Mulți oamenii de știință au cerut eutanasierea, dar alții militează pentru un program de castrare care să limiteze populația de hipopotami.

La moartea lui Escobar, alte specii exotice existente în „curtea” lui au fost relocate, dar hipopotamii au fost lăsați pe cele 2200 de hectare pentru că erau prea greu de capturat și transportat. Aceștia au început să se răspândească în zonă și deși autoritățile au luat decizia să-i eutanasieze, acțiunea nu s-a finalizat din cauza opiniei publice care s-a opus.

În 2012, au fost 35 de exemplare, iar în prezent sunt deja 80. Dacă nu se iau măsuri, numărul acestora va crește rapid, devenind un risc pentru mediu. Efectele negative ale hipopotamilor asupra nivelului de oxigen din ochiurile de apă afectează peștii și, în final, oamenii. Mamiferele distrug recolte și interacționează violent cu oamenii și chiar pot transmite boli către aceștia.

La ora actuală, autoritățile nu consideră colonia de hipopotami un pericol, dar când vor depăși 500 de exemplare, atunci va deveni o amenințare și pentru celelalte specii. Deși hipopotamii sunt o specie invazivă capabilă să schimbe ecosisteme, populația din zonă s-a obișnuit cu prezența lor și refuză uciderea acestora.