Stiri

Guvernul a aprobat strategia de trecere la o "economie circulară". Ce presupune strategia impusă de UE

5
min
22/9/2022

În 2018 amprenta ecologică a României a fost de 3,5 hectare pe persoană, depășind biocapacitatea sa cu 0,3 hectare pe persoană și ducând astfel la un deficit ecologic național.

„Vom adopta o hotărâre de guvern pentru aprobarea strategiei naţionale privind economia circulară. Este un domeniu de mare perspectivă pentru dezvoltarea sustenabilă a României. Căutăm şi vom identifica cu certitudine soluţiile cele mai eficiente, pentru colectarea şi reutilizarea tuturor tipurilor de deşeuri”, a spus premierul Nicolae Ciucă, potrivit News.ro. 

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Anunțul vine după ce Parlamentul European a aprobat în 2020 Planul de Acțiune pentru Economie Circulară, în urma mai multor directive ale Uniunii Europene în ceea ce privește mediul înconjurător și criza climatică. Astfel, România, fiind membru UE, va urma strategia Comisiei Europene, care a fost votată de europarlamentari.

Cum diferă "economia circulară" de cea de acum 

În 2018 amprenta ecologică a României a fost de 3,5 hectare pe persoană, depășind biocapacitatea sa cu 0,3 hectare pe persoană și ducând astfel la un deficit ecologic național.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

"Economia circulară" spre care guvernanții sunt obligați să o îndrepte pe cea locală se referă la un model de producție și de consum care implică partajarea, închirierea, reutilizarea, repararea, recondiționarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil, astfel că durata de viață a bunurilor este extinsă. Simplu spus: reducerea impactului asupra mediului prin mai buna folosire a materiilor prime dar și la nivelul întregului lanț economic.

Sursa foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciucă