Stiri

Guvernul a aprobat continuarea finanţării lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier

4
min
6/6/2022

Banii pentru aceste închideri vor fi alocați în continuare de la Fondul de Mediu.

Guvernul a aprobat continuarea finanţării lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier. Sunt vizate lucrări de ecologizare la mai multe mine.

”La propunerea Ministerului Economiei, Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi Hotărârea privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 181/2020 pentru aprobarea continuării finanţării din Fondul pentru mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier, prin care se propune actualizarea unor termene, în concordanta cu situaţia actuală, astfel încât să se evite blocajele”, a anunțat Ministerul Economiei.  

Citește și: Uniunea Europeană nu și-a îndeplinit obiectivul de a cheltui 20% din buget pentru schimbări climatice

”Era nevoie să aprobăm un act normativ care să ne permită continuarea proiectelor deja începute de închidere şi ecologizare. Este vorba în principal de obiectivul minier de la Baia Sprie - Iaz Tăuţii de Sus, judeţul Maramures, dar şi alte iazuri de decantare, unde, odată cu promovarea acestei hotărâri de guvern şi după obţinerea actelor de reglementare, lucrările de ecologizare vor putea începe în anul 2023, funcţie de finalizarea procedurilor de achiziţie”, a explicat Florin Spătaru, ministrul Economiei. 

 Citește și: Garda de Mediu: ”Sinteştiul nu se vindecă, e dependent de incendieri ilegale, de cauciucuri și cabluri arse”

Obiectivele la care face referire proiectul sunt Mina Certej - Iaz V. Miresului şi V. Mealu, judeţul Hunedoara;  Mina Teliuc - Iazurile nr. 1, 2, 3, judeţul Hunedoara şi iazul Tăuşani, judeţul Caraş Severin. Astfel, la Mina Teliuc - Iazurile nr. 1, 2, 3, jud.  Hunedoara, durata totală pentru implementarea proiectelor de ecologizare a fost estimată la 36 de luni, la mina Certej - Iaz V. Miresului si V. Mealu, jud. Hunedoara - 48 luni, la iazul Tăuşani, judeţul Caraş Severin - 30 luni, iar la Mina Baia Sprie - Iaz Tăuţii de Sus, judeţul Maramureş - 24 luni.

Sursa foto: Wikipedia