Stiri

Grupul Local pentru Pescărie Durabilă Delta Dunării, cel mai de succes din Europa în a atrage finanțări

8
min
22/11/2022

Pentru următoarea perioadă de programare, FLAG Delta Dunării ar urma să aibă circa 20% din bugetul total estimat al grupurilor de acest tip din România, circa 54 de milioane de euro.

Asociaţia Grup Local pentru Pescărie Durabilă (Fisheries Local Action Group - FLAG) Delta Dunării doreşte ca până la finele lunii ianuarie a anului viitor să mai atragă încă cinci milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare a comunităţilor din rezervaţie.

Proiecte mici, dar eficiente

Managerul de proiecte din cadrul FLAG Delta, Valentin Moldoveanu, a declarat vineri, în timpul unei conferinţe de presă, că, la ultima sesiune de finanţare, care a avut un buget de circa patru milioane de euro, s-au depus proiecte cu un buget total estimat de aproximativ 14 milioane de euro şi a adăugat că a început demersurile pentru atragerea până la sfârşitul lui ianuarie a încă cinci milioane de euro pentru proiectele eligibile.

"Cu cele 60 de proiecte cu care am ajunge la finanţare, FLAG Delta Dunării, în acest mandat financiar, ar finanţa peste 127 de proiecte, un număr fascinant, având în vedere că în toată ţara sunt 22 de FLAG-uri, iar numărul proiectelor depuse de celelalte 21 de grupuri este cu mult sub 100", a precizat Moldoveanu.

Printre proiectele de succes finanţate de FLAG Delta Dunării se numără amenajarea zonei de picnic de pe malul lacului Ciuperca din Tulcea, reabilitarea infrastructurii publice din satul Pardina, realizarea cabinetului medical din comuna Ceatalchioi, dar şi Sărbătoarea borşului de peşte din Jurilovca.

"Festivalul borşului de peşte din Jurilovca a adunat anul acesta peste 100.000 de oameni, cu o finanţare de circa 100.000 de euro pentru două ediţii. Conform datelor oficiale, comunitatea a câştigat în cele două zile de festival peste două milioane de euro şi vorbim de pensiuni, agenţi economici şi de tot ce a însemnat acest festival.

Considerăm că asemenea mici proiecte care au un impact social şi economic enorm ajută la dezvoltare", a mai spus reprezentantul FLAG Delta Dunării.

20% din banii alocați României

În timpul conferinţei de presă, Moldoveanu l-a prezentat pe noul preşedinte al grupului, Andrian Ampleev, fost parlamentar şi preşedinte al filialei teritoriale a Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România.

"Lumea este încă reticentă în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene prin FLAG şi cred că prin discuţii cu oamenii vom reuşi să-i convingem că fondurile alocate prin FLAG sunt pentru populaţia locală", a afirmat Andrian Ampleev.

FLAG Delta Dunării, entitate formată din actori publici şi privaţi, s-a înfiinţat în anul 2010 cu scopul de a atrage resurse financiare în vederea dezvoltării comunităţilor izolate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

În perioada de programare anterioară, FLAG Delta Dunării a avut aproximativ 20 de milioane de euro, cea mai mare sumă alocată vreunui FLAG din Europa şi a reuşit să absoarbă circa 14 milioane de euro.

În actuala perioadă de programare, grupul a absorbit 10,8 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităţilor din perimetrul Rezervaţiei, în condiţiile în care suma alocată iniţial a fost de 8,9 milioane de euro.

Pentru următoarea perioadă de programare, FLAG Delta Dunării ar urma să aibă circa 20% din bugetul total estimat al grupurilor de acest tip din România, circa 54 de milioane de euro.

Sursa foto: PxHere