Stiri

Greenpeace a înălțat un glob aerostatic la Bruxelles: „Pe ce planetă sunteți?”

5
min
16/12/2020

Organizația ecologistă cere reducerea cu 65% a emisiilor, față de 55%, propunerea Comisiei Europene.

Liderii europeni s-au întâlnit pentru a discuta dacă aprobă propunerea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene cu 55% până în 2030 față de nivelul anului 1990, în timp ce ținta actuală prevede o reducere de 40%.

Activiști ai Greenpeace au lansat un glob aerostatic în apropierea instituțiilor europene de la Bruxelles, pentru a le cere liderilor statelor UE mai multă implicare în combaterea schimbărilor climatice și obiective de mediu mai ambițioase. Concret, aceștia cer reducerea emisiilor de gaze cu 65%.

Inscripționat cu întrebarea „Pe ce planetă sunteți?”, balonul cu aer cald care imita planeta Terra a zburat câteva minute deasupra parcului Cinquantenaire din Bruxelles, Greenpeace dorind prin această acțiune simbolică să atragă atenția guvernelor europene că nu acționează suficient în direcția combaterii schimbărilor climatice.

Potrivit consilierului pentru politică climatică a Greenpeace, Sebastian Mang, această organizație dorește ca UE să-și stabilească obiective climatice bazate pe eliminarea combustibililor fosili și care să promoveze „economia verde”.

Organizația ecologistă a criticat și guvernele țărilor central și est-europene, care cer mai multe fonduri europene pentru a susține obiectivele de mediu ale UE. Lideri ai acestor țări au avertizat că economiile lor nu sunt suficient de competitive pentru a face față schimbărilor implicate de atingerea obiectivelor de mediu europene şi prin urmare au nevoie de finanțări pentru a putea susține costurile generate de aceste transformări.

Activiștii Greenpeace susțin, însă, că deja există datele științifice, tehnologia și banii pentru a lupta față deschimbările climatice. Ce lipsește, spun ei, este dorința politicienilor de a lua măsuri.

O propunere a Comisiei Europene prevede o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în anul 2030 față de nivelul anului 1990, în timp ce ținta actuală prevede o reducerede 40%. Parlamentul European a cerut un obiectiv mai ambițios, respectiv odiminuare a acestor emisii poluante cu 60%. Liderii europeni, reuniți joi și vineri în cadrul Consiliului European, sunt așteptați să stabilească la acest summit o poziție pentru negocierea finală pe acest subiect între cele trei instituții.