Solutii

Green Group, investiție de 12 milioane de euro în Slovacia, în instalarea unei linii de producție pentru granule reciclate de tip r-PET

3
min
10/9/2021

Green Group a intrat pe piața din Slovacia în anul 2019, în urma unei tranzacții de 13 milioane de euro, pentru achiziția companiei locale Ekolumi

Green Group anunță o investiție importantă în Slovacia, în valoare de 12 milioane de euro, pentru instalarea unei linii de producție a granulelor de plastic din PET reciclat (r-PET), cu o capacitate totală de 8.000 de tone pe an. În România, Green Group produce granule r-PET din anul 2015, având o capacitate anuală instalată de 11.000 de tone. Acest tip de granule reprezintă alternativa sustenabilă la producția de ambalaje de plastic pentru industria alimentară și non-alimentară, având o amprentă de carbon cu până la 60% redusă în comparație cu a granulelor virgine, realizate din petrol.

“Viziunea noastră este să devenim cel mai mare reciclator PET și producător de granule r-PET la nivel european, cu o puternică componentă de sustenabilitate. Deșeurile municipale reprezintă resurse locale regenerabile, care trebuie reciclate local, pentru reducerea emisiilor de CO2 asociate lanțului logistic de transport al deșeurilor. De aceea, proximitatea resursei cu industria de reciclare este un element cheie pentru obținerea economiei circulare a PET-ului și este direcția pe care o urmărim în extinderea companiei la nivel european”, a declarat Constantin Damov, Președintele Green Group.

Green Group a intrat pe piața din Slovacia în anul 2019, în urma unei tranzacții de 13 milioane de euro, pentru achiziția companiei locale Ekolumi. Odată cu noua investiție, se finalizează și procesul de rebranding al Ekolumi, care devine Green Tech Slovacia, marcând astfel asimilarea companiei în divizia de reciclare PET din cadrul grupului Green Tech. La momentul de față, Green Tech Slovacia este cel mai mare reciclator de PET din țară, cu o capacitate instalată de procesare de 40.000 de tone PET pe an.

“Prin noua investiție, ne consolidăm poziția în regiune, generând valoare adăugată prin integrarea pe verticală în lanțul operațiunilor de reciclare PET, până la producția de materiale reciclate. Până de curând, produceam granule r-PET doar în România, iar acum ne apropiem geografic și putem deservi mai bine cererea marilor producători europeni, care sunt obligați să folosească conținut reciclat în ambalajele noi”, a declarat Alina Genes, CEO al Green Tech.

Conform directivei europene “Single Use Plastics” (Directiva SUP), producătorii de ambalaje sunt obligați să integreze 25% plastic reciclat în compoziția ambalajelor de băuturi până în 2025 și 30% până în 2030, fapt ce a impulsionat cererea de granule r-PET la nivel european.

La începutul anului 2022, în Slovacia urmează să se introducă sistemul garanție depozit pentru ambalaje și ne așteptăm ca acesta să dea un impuls colectării locale și să beneficiem de materie primă curată.  Calitatea deșeurilor este un aspect extrem de important pentru succesul procesului de reciclare și pentru obținerea granulelor de calitate superioară”, a adăugat Alina Genes.

Realizate 100% din fulgi de PET rezultați în urma procesului de reciclare, granulele r-PET pot înlocui granulele virgine în procesul de producție a plasticului, cu beneficii superioare de sustenabilitate: cu 60% mai puține emisii de CO2, mai puțină energie utilizată în producție, mai puține resurse naturale consumate și mai puține deșeuri în gropile de gunoi.

Green Tech este unul dintre cei mai importanți reciclatori pentru deșeuri PET la nivel european, având o capacitate anuală de procesare de 150.000 de tone PET, cu operațiuni în România, Slovacia și Lituania. Este totodată prima companie de reciclare din Europa certificată Gold Standard pentru emiterea de credite voluntare de carbon, rezultate din reciclare.