Grecia a declarat sâmbătă starea de urgență pentru o lună în orașul portuar Volos, situat în centrul țării, după ce mii de pești de apă dulce au murit în mod inexplicabil, a anunțat principala agenție de presă a țării. Aceasta este a doua criză ecologică majoră din zonă într-un an.
Autoritățile au promis fonduri suplimentare și sprijin pentru a face față situației, care a fost declanșată de inundațiile devastatoare din regiunea Thessalia, din anul trecut. Furtunile au inundat atunci peste 20.000 de hectare de teren și au reumplut lacul Karla, care fusese drenat în 1962 pentru a combate malaria. Acum, apele lacului s-au retras drastic din cauza unei secete severe, forțând peștii să migreze spre portul Volos, unde au murit din cauza salinității ridicate a apei, notează DW.
Operațiunile de curățare sunt în curs, autoritățile reușind să îndepărteze deja 100 de tone de pește mort. Ministrul Climei, Vassilis Papageorgiou, a declarat că situația de urgență va dura până pe 30 septembrie, iar autoritățile locale au fost autorizate să acceseze fonduri și resurse pentru finalizarea operațiunilor.
Între timp, situația a afectat grav turismul, care a scăzut cu 80% de la inundațiile din anul precedent, iar autoritățile locale se confruntă cu critici pentru reacția lentă. Procurorul a lansat o anchetă oficială, iar Camera de Comerț din Volos intenționează să ia măsuri legale pentru a cere daune economice.
Grecia se confruntă cu tot mai multe fenomene meteorologice extreme, pe care oamenii de știință le asociază cu schimbările climatice, contribuind la creșterea frecvenței incendiilor și inundațiilor în regiune.
Imagine: SAKIS MITROLIDIS/AFP