Stiri

Gratuitate pentru parcarea maşinilor electrice şi hibrid; excepţie fac cele utilizate pentru transport alternativ

6
min
21/12/2022

De pe 22 noiembrie, în urma unei consultări publice, viceprimarul Bujduveanu a anunţat că a decis să menţină gratuitatea la parcare şi pentru maşinile hibrid.

Posesorii autoturismelor electrice şi hibride, înregistrate în Municipiul Bucureşti, vor putea utiliza în continuare gratuit parcările publice de utilitate generală, conform unui proiect iniţiat de viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu.

Proiectul va fi supus votului Consiliului General al Capitalei. Pentru a beneficia de gratuitate, posesorii au obligaţia de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice şi hibride, ţinut de operatorul serviciului public de administrare a parcajelor. Înregistrarea se realizează în baza cererii formulate de către posesorii autoturismelor. Identificarea autoturismelor care beneficiază de gratuitate se va efectua de către operatorul serviciului public, la momentul verificării autoturismelor parcate şi pe baza înregistrărilor efectuate în sistemul electronic.

Mașinile electrice sau hibride pentru transport de persoane vor plăti

Excepţie vor reprezenta autoturismele electrice şi hibride: utilizate pentru activităţile de transport alternativ intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui sistem de partajare a autoturismelor intermediat prin platforme digitale, precum şi cele care, prin colantare, dispozitive audio-video, afişează mesaje publicitare. Toate acestea vor avea obligaţia de a achita tariful de parcare.

În referatul de aprobare se arată că autoturismele electrice presupun costuri mai mari faţă de cele convenţionale, în contextul creşterii preţului la electricitate.

"Parcarea gratuită şi scutirile de taxe şi impozite încurajează achiziţionarea autoturismelor electrice şi hibride. Credem că, în acest moment, având în vedere tranziţia către autoturismele electrice, cele hibride reprezintă un pas semnificativ care încă trebuie încurajat", se arată în referatul de aprobare.

Se menţionează că Municipiul Bucureşti face "paşi importanţi" în extinderea infrastructurii de încărcare, iar recent Primăria Capitalei a depus o cerere de finanţare pentru 166 de staţii electrice.

Conform unui proiect supus dezbaterii în luna octombrie, pe site-ul Primăriei Generale, doar maşinile electrice urmau să beneficieze de gratuitate la parcare. Însă, pe 22 noiembrie, în urma unei consultări publice, viceprimarul Bujduveanu anunţa că a decis să menţină gratuitatea şi pentru maşinile hibrid.

Sursa foto: Hippopx