Stiri

Ghid practic. Ce trebuie să faci când vezi că sunt arse deșeuri

4
min
14/11/2020

Greenpeace România și Zero Waste au realizat acest ghid în urma nevoii cetățenilor de a acționa când sesizează aceste probleme.

Pe rețelele de socializare apar regulat postări despre mirosul pregnant de deșeuri arse, în special noaptea și în weekend, dar și imagini cu hărțile rețelelor de monitorizare a aerului, cu senzorii roșii, care indică aer poluat. Cele mai multe voci acuză arderea ilegală a deșeurilor ca sursă a poluării.

De aceea, Greenpeace și Zero Waste au realizat un ghid util pentru cei care simt nevoia să acționeze în astfel de situații. Ghidul explică pe scurt cum poate fi raportată o incendiere către autorități, de ce nu trebuie arse deșeurile și cum poate fiecare contribui la un mediu mai curat, zi de zi.

În timp ce sunt arse, deșeurile eliberează substanțe chimice sub forma unor compuși extrem de toxici pentru organismul uman și natură. De exemplu, plasticul ars emană, printre altele, dioxine: unele dintre cele mai periculoase substanțe generate de om prin activități precum arderea deșeurilor din PVC. Potrivit studiilor de specialitate, cauzează cancer, probleme de imunitate și reproductive, dar și alte afecțiuni. Nu au gust sau miros, iar marea problemă este că sunt bioacumulative, așa că sunt stocate în organism pe termen foarte lung, după ce intră în corp prin inhalare/ingestie directă, sau prin consumul de carne, lapte, ouă de la animale contaminate. Odată intrate în organism, pot rămâne și genera consecințe timp de decenii — femeile le transmit copiilor, care se pot naște cu diverse afecțiuni fizice sau mentale”, au transmis organizațiile.

Atât oamenii și companiile, cât și autoritățile publice, precum primăriile pot fi amendate pentru încălcarea regulilor când vine vorba de deșeuri. Incendierea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit legii 211/2011 – principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare. În cazul în care sunt arse deșeuri periculoase, fapta se poate încadra la infracțiune și pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani, potrivit legii nr. 211, art. 63 — inclusiv pentru persoane fizice.

Pașii pe care ghidul îi descrie sunt:

  • Părăsiți cât mai curând perimetrul în care ajunge fumul. Dacă aveți posibilitatea și nu presupune riscuri, faceți o poză pentru a surprinde situația.
  • Sunați la 112 și spuneți că doriți să reclamați un caz de poluare generat de ceea ce pare a fi un incendiu de deșeuri. Potrivit Gărzii de Mediu, echipele acestora de permanență (din afara orelor de program) pot fi sesizate prin dispeceratul 112. Tot prin 112 sunt sesizate și echipajele de pompieri care trebuie să stingă focul.
  • O alternativă la apelarea 112 este să sunați la poliția locală și să explicați cazul. Aceștia vă pot direcționa la 112 și ISU (pompieri), sau pot alege să trimită un echipaj, în funcție de evaluarea situației. Dacă nu reacționează prompt, puteți invoca faptul că este încălcată legea 211/2011, iar poliția are responsabilitatea de a investiga. Dacă tot nu reacționează, apelați 112.
  • Raportați la Garda de Mediu – aceștia nu au competențe pentru a stinge focul, dar pot evalua impactul de mediu și aplica amenzi. Puteți depune sesizarea online pe modelul afișat în ghid.
  • Raportați la Primărie, dacă incidentul s-a petrecut pe raza unei primării, fiindcă autoritățile locale au prin lege obligația de a combate poluarea. Puteți folosi modelul de cerere de la pct. 4

Ghidul, care poate fi consultat aici, prevede pași și pentru sesizările scrise.