Stiri

Geolog român: „Trebuie să rezolvăm problemele de mediu unde se produc sau efectele vor veni peste noi”

7
min
4/1/2023

Florin Stoican, directorul geoparcului Oltenia de Sub Munte, a spus că, aşa cum „problemele de mediu nu au graniţe, nici soluţiile acestora nu trebuie să aibă”.

Problemele de mediu trebuie rezolvate în locul în care se produc sau efectele vor fi resimţite de fiecare dintre noi în orice stat al lumii ne-am afla, a avertizat un geolog român.

Florin Stoican, directorul geoparcului Oltenia de Sub Munte, a spus că, aşa cum „problemele de mediu nu au graniţe, nici soluţiile acestora nu trebuie să aibă”.

„Nu e suficient să ne concentrăm pe rezolvarea locală a problemelor, tocmai pentru că problemelor nu le pasă de granițele noastre politice, administrative, sociale și economice”, a scris Stoican pe pagina sa de LinkedIn.

Acesta a dat exemplul opririi tăierilor ilegale de păduri în Europa, care are doar 4% din suprafaţa forestieră a planetei, în timp ce la nivel global planeta continuă să piardă şapte milioane de hectare de pădure anual, pentru a acoperi consumul în creştere al europenilor.

Stoican a spus că pierderile sunt cele mai semnificative în Amazonia, Bazinul Congo şi Siberia. Între timp, mineritul pentru cobalt, litiu, grafit şi zinc din Congo, Chile, China şi Indonezia umbreşte bucuria tranziţiei la maşini electrice în oraşele europene, a adăugat el.

„Trebuie să ne concentrăm pe rezolvarea problemelor acolo unde ele se produc, fiindcă altfel efectele vor veni peste noi, indiferent unde suntem pe planetă. Ori pentru asta e nevoie de a lucra împreună. Nimeni nu poate rezolva de unul singur probleme de așa anvergură, nicio organizație, nicio companie, niciun stat”, a spus Stoican.

Ce trebuie să schimbe România pentru a rezolva problemele de mediu

Geologul a mai spus că proiectele de mediu din România trebuie să se redefinească, întrucât, la noi în ţară, acestea sunt „punctuale, izolate, cu rezultate locale și imediate, care tratează mai mult efecte decât cauze”.

„De mulți ani de zile strângem gunoaie și plantăm copaci, fără să fi rezolvat problemele astea.
Pentru că s-a acționat punctual, prin proiecte pe termen scurt, fiindcă nu a existat continuitate la nivel de resurse, pentru că a lipsit o viziune de țară, fiindcă impactul sistemic nu are cum să apară fără implicarea autorităților, politicienilor și întregii societăți”, a spus el.

Stoican a menţionat nevoia de programe construite prin colaborarea autorităţilor, companiilor, organizaţiilor şi comunităţilor.

Expertul a concluzionat că România trebuie să treacă de la proiecte de responsabilitate socială corporativă (CSR) la programe de mediu strategice şi că cea mai bună cale de a rezolva provocările de mediu este abordarea integrată a problemelor unui teritoriu.

Sursa foto: Public Domain Pictures