Garda Forestieră Națională (GFN), lansată în 2021, agenția considerată vârful de lance împotriva tăierilor ilegale, reduce personalul din teren cu 300 de inspectori, transmite Andrei Ciurcanu pe site-ul său.
Guvernul se pregătește să modifice legislația și să reducă numărul maxim de posturi pentru inspectorii din teren din cadrul Gărzii Forestiere Naționale de la 1007 la 645.
Garda Forestieră Națională rămâne fără mai multe posturi. Inspectorii din teren scad de la 1007 la 645
Proiectul de modificare a HG 46 (privind organizarea și funcționarea GFN) vine după ce anul trecut Guvernul a dorit desființarea instituției și înființarea a două noi organisme – Gărzile Regionale de Mediu și Autoritățile Regionale de Mediu – prin comasarea GFN cu Garda de Mediu, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Reorganizarea a creat tensiuni în interiorul instituțiilor vizate și într-un final a rămas la stadiul de proiect, arată sursa citată.
Draftul de modificare a Hotărârii de Guvern vine în condițiile în care multe dintre Gărzile Forestiere ar fi deja depășite și nu funcționează la capacitate maximă pentru că echipele sunt subdimensionate.
Deși au existat promisiuni că instituția va organiza concursuri și va fi populată cu specialiști, posturile au fost blocate în urma deciziilor privind o așa zisă eficientizare a instituțiilor publice, arată Andrei Ciurcanu pe site-ul său de reporter.
Garda Forestieră Națională, înființată în 2021
Înființată în 2021, Garda Forestieră Națională a venit ca o promisiune a României, în fața Parlamentului European și a Curții de Justiție, că va gestiona problema tăierilor ilegale, a managementului fondului forestier și a trasabilității lemnului. Importanța înființări GFN a fost subliniată inclusiv în ordonanța de urgență din 2021.
„Ținând seama de faptul că problematica tăierilor ilegale de arbori constituie un aspect de siguranţă naţională (…) consecinţa imediată a neînfiinţării Gărzii Forestiere Naţionale fiind lezarea intereselor şi obiectivelor politicii din domeniul mediului şi forestier, inclusiv gestionarea pădurilor şi biodiversitatea, pe cale de consecinţă, adoptarea constituind o situaţie extraordinară ce trebuie reglementată.”
Catalogată ca fiind o instituție de importanță strategică în lupta împotriva infracţionalităţii de mediu, Garda Forestieră Națională nu are nici acum o conducere centrală. De la plecarea lui Levente Porzsolt (iunie 2023) ministerul mediului nu a mai numit un inspector general, conducerea fiind asigurată de un inspector general adjunct. Este vorba despre Eugen Gioancă, fost interpret de muzică populară, fost șef de ocol și fost senator. Gioancă l-a înlocuit pe Claudiu Manda după ce acesta a eliberat locul din Senat fiind ales europarlamentar pe listele PSD.
Închegarea unei echipei de conducere la GFN nu a fost ocolită de scandaluri. Înainte ca Levente Porzsolt să fie nominalizat în funcția de conducere, pe lista scurta neoficială s-au aflat mai multe nume, printre care s-au strecurat inclusiv inițialele a doi inspectori din cadrul Garzii Forestiere Suceava. Numele celor doi apar mentionate în unele cercetari făcute de DIICOT în dosarul austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer.