Stiri

Garda de Mediu, apel către cetăţeni să colecteze responsabil deşeurile din plastic din cimitire

6
min
2/11/2022

În Ardeal, în ziua de 1 noiembrie, este marcată Ziua Morţilor sau Luminaţia.

Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud face un apel către cetăţeni să colecteze responsabil deşeurile din plastic din cimitire, respectiv candele, ambalaje, coroniţe şi ghivece, în contextul în care în aceste zile oamenii se pregătesc pentru Luminaţie, potrivit Agerpres.

Printr-un mesaj postat pe pagina de socializare a Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, cetăţenii sunt îndemnaţi să arunce deşeurile rezultate în locuri special amenajate şi să aibă în vedere că această obligaţie nu revine administratorului cimitirului, dacă nu se plăteşte o taxă de salubrizare în acest sens.

"Zilele acestea ne amintim de cei dragi nouă care nu mai sunt printre noi. Vizităm mormintele celor dragi, le curăţăm, le împodobim, aprindem o lumânare. E un bun prilej să ne gândim că cimitirele ar trebui să fie doar "locuri cu verdeaţă". (...) Haideţi să schimbăm ceva începând din acest moment! 

Dacă ducem 10 candele în cimitir, la plecare să ducem, în locurile special amenajate pentru depunere deşeuri, 12 candele folosite, dacă ducem în cimitir 2 flori în ghiveci de plastic, la plecare să ducem, la locurile amenajate pentru deşeuri, 3 ghivece goale. Din păcate, suntem siguri că o să găsiţi aceste deşeuri în cimitirele pe care le vizitaţi! Vă rugăm să vă gândiţi că NIMENI nu are obligaţia să strângă deşeurile în urma noastră în cimitir, dacă nu plătim taxa de salubrizare administratorului cimitirului. 

Niciun administrator nu îşi permite să plătească oameni, care să strângă deşeurile împrăştiate pe lângă garduri şi locuri puţin accesibile fără să şi perceapă taxe considerabile", se arată în postarea celor de la Garda de Mediu.

De Ziua Morților poți fi amendat

Comisarii de mediu reamintesc faptul că există prevederi legale care interzic abandonarea deşeurilor, prin care se prevăd amenzi între 5.000 şi 15.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 20.000 şi 40.000 pentru persoanele juridice, precum şi prevederi care interzic incendierea oricărui tip de deşeu, aceasta din urmă constituind infracţiune.

În Ardeal, în ziua de 1 noiembrie, este marcată Ziua Morţilor sau Luminaţia - zi în care oamenii merg la mormintele celor dragi pentru a duce flori şi a aprinde lumânări, oferă pomeni, iar preoţii săvârşesc slujbe de pomenire.

Sursa foto: Facebook/ Garda de Mediu Bistrița Năsăud