Solutii

Franța interzice zborurile interne pe distanțe scurte

2
min
12/4/2021

Măsura face parte dintr-un amplu proiect de lege privind clima, cu scopul de a reduce emisiile de carbon din Franța cu 40%.

Sâmbătă seara a fost votată în Parlamentul francez legea care interzice zborurile interne pe rutele care pot fi parcurse cu trenul în mai puțin de două ore și jumătate, deoarece guvernul încearcă să reducă emisiile de carbon chiar și în condițiile în care industria aeriană a avut de suferit din cauza pandemiei globale. Măsura face parte dintr-un proiect de lege mai amplu privind clima, care are ca scop reducerea emisiilor de carbon din Franța cu 40% până în 2030 față de nivelurile din 1990.
Votul a avut loc la câteva zile după ce statul a declarat că va contribui la o recapitalizare a Air France de 4 miliarde de euro pentru a susține compania după un an pandemic.
Ministrul Industriei, Agnes Pannier-Runacher, a răspuns criticilor venite din partea industriei aeronautice, conform cărora nu ar fi un moment oportun votarea unei asemenea legi, în condițiile recuperării financiare post pandemice, aceasta declarând că nu există nici o contradicție între salvarea financiară a Air France și proiectul de lege privind clima: „Aviația contribuie la criza climatică și noi trebuie să reducem emisiile”, a declarat ea pentru radio Europa 1. „În egală măsură, trebuie să ne sprijinim companiile și să nu le lăsăm să cadă în tot acest proces.”

Militanții de mediu susțin că proiectul de lege nu merge suficient de departe, cerând tăierea zborurilor interne pe rutele în care călătoria cu trenul este mai mică de 4 ore și nu doar de două ore și jumătate, cum arată noua lege.
Proiectul de lege este trimis la Senat înainte de un al treilea și ultim vot în camera inferioară, pentru a fi definitiv.