Stiri

Imaginile cu lebăda care caută hrană în gunoaiele unui lac au mobilizat constănțenii să facă curat

3
min
25/1/2021

Primăria Constanța va organiza o amplă acțiune de igienizare și ecologizare a lacului Tăbăcărie.

Vineri, grupul civic „Baricada verde” a postat pe Facebook imagini cu lebede care caută hrană în Lacul Tăbăcăriei, din Constanța. În apă însă se văd numai deșeuri – sticle de plastic, măști de unică folosință, ambalaje, fragmente de plastic. Postarea a fost distribuită de 1.600 de ori, iar imaginile au ajuns în presa națională.

În urma mediatizării postării, constănțenii – membrii ai unor partide politice sau voluntari, dar și echipe ale primăriei și ale firmei de salubritate – au ecologizat lacul. „Săptămâna viitoare, la inițiativa primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac,  se va organiza o amplă acțiune de igienizare și ecologizare a lacului Tăbăcărie”, a anunțat Primăria Constanța.

„Lipsa de bun simț a unora dintre noi adus la apariția acestui peisaj dezolant. Dacă am arunca gunoiul în locurile special amenajate și am respecta mediul înconjurător, astfel de situații nu ar mai exista”, au mai transmis autoritățile locale. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a efectuat anul trecut două acțiuni de ecologizare. În primă fază, la sfârșitul lunii aprilie, s-au strâns 15 de tone de gunoi, apoi la începutul lunii septembrie, când alături de alte ONG-uri au reușit să strângă alte 2,2 tone de gunoaie.

Astfel de imagini dezolante, în care deșeurile predomină ecosistemele vietăților, încep să devină mediatizate și în România. La sfârșitul anului 2020, o cameră cu senzor din Lunca Siretului Inferior, Vrancea, a capturat o imagine tulburătoare: un șacal avea capul blocat într-un bidon de plastic și era în pericol de sufocare.

„Normal că multe animale sălbatice sunt atrase de aceste gunoaie, iar rezultatul este unul care ne șochează!”, au transmis atunci cei de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice.