Stiri

Fluturii monarh, plasaţi pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia (UICN)

3
min
29/7/2022

Numărând milioane de exemplare în anii 1990, populaţia de fluturi s-a redus între timp cu peste 85%, potrivit estimărilor oamenilor de ştiinţă.

Fluturele monarh migrator, care timp de milenii a transformat pădurile din America de Nord într-un caleidoscop de culori în cadrul uneia dintre cele mai spectaculoase migraţii în masă, este ameninţat cu extincţia, au precizat miercuri experţi internaţionali în conservarea mediului, informează Reuters.

În fiecare toamnă, fluturii monarhi migratori zboară mii de kilometri de la locurile de cuibărit din estul Statelor Unite şi Canada pentru a-şi petrece iarna adunaţi ciorchine în copaci în Mexic şi California.

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

Numărând milioane de exemplare în anii 1990, populaţia de fluturi s-a redus între timp cu peste 85%, potrivit estimărilor oamenilor de ştiinţă.

''Ceea ce li se întâmplă monarhilor este asemenea unei morţi printr-o mie de lovituri'', a spus Karen Oberhauser, directoare a Universităţii Wisconsin-Madison Arboretum.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

Exploatarea forestieră a distrus mare parte din habitatul de iarnă al insectelor, pesticidele folosite în agricultură au decimat pantele suculente cu care larvele acestora se hrănesc, iar temperaturile extreme asociate schimbărilor climatice le determină să migreze prea devreme, înainte ca plantele să fie disponibile.

Sursa foto: Wikimedia Commons