Ministerul Energiei a semnat recent 26 de contracte de finanțare în cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul-cheie 1, destinat energiei regenerabile și stocării acesteia.
Conform unui comunicat oficial, finanțările, învaloare de aproximativ 70 de milioane de lei, vor sprijini primăriile în instalarea de surse regenerabile de energie, potrivit economica.net.
Aceste proiecte sunt menite să încurajeze investițiile în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cum ar fi energia solară și eoliană, și sunt destinate comunităților locale, având ca beneficiari instituțiile publice. Valoarea totală a acestor proiecte este de 70,2 milioane de lei (aproximativ 14,1 milioane de euro), din care 66,4 milioane de lei provin din Fondul pentru Modernizare. În urma acestor investiții, se va instala o capacitate totală de 10,31 MW.
Capacitate instalată de peste 90 MW
Sebastian Ioan Burduja, Ministrul Energiei, adeclarat: „De la începutul programului, am susținut financiar peste 194 deproiecte derulate de primării, universități și alte instituții publice. Valoarea totală a acestora depășește 634 de milioane de lei, iar capacitatea instalată cumulată este de 90,91 MW. Aceste investiții vor permite dezvoltarea de parcuri fotovoltaice, eoliene și microhidrocentrale pentru autoconsum, acoperind până la 79% din consumul instituțiilor publice. Proiectele vor avea un impact pozitiv asupra comunităților, creând locuri de muncă și reducând costurile energetice locale, contribuind la un mediu mai curat.”
Printre beneficiarii contractelor semnate recent se numără comune din județe precum Cluj, Arad, Brăila, Botoșani, Timiș, Iași, Sălaj, Tulcea, Maramureș și altele. De asemenea, Municipiul Iași a semnat un contract de finanțare pe 27 septembrie 2024, în valoare de 49,7 milioane de lei, pentru dezvoltarea unor noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu o putere instalată de 9,0 MW.