Solutii

Fertilizator obținut prin purificarea apelor uzate

3
min
2/5/2022

Apele uzate de astăzi ar putea fi ferilizatorii și bateriile de mâine.

Un proces pentru a transforma apele uzate în apă potabilă dezvăluie acum beneficii ascunse. Descoperirea vine datorită inginerilor de la Stanford, care au dezvoltat o modalitate rentabilă de a transforma un produs secundar toxic al procesului în substanțe chimice utile, ne informează Freethink.

„Sperăm că acest studiu va ajuta la accelerarea adoptării tehnologiei care atenuează poluarea, recuperează resurse valoroase și creează apă potabilă în același timp”, a spus autorul principal, Xiaohan Shao, într-un comunicat de presă.

Provocarea: Apa uzată („obținută din canalizare”) este apa dulce care a fost deja folosită pentru curățare, băut, spălare sau alte activități. Conține totul, de la deșeuri umane, la produse chimice industriale, așa că înainte de a fireturnată în mediu, trebuie curățată la o unitate de tratare.

De fapt, este posibil să purificați apa uzată suficient pentru a o face din nou potabilă, iar una dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic modalități de a face acest lucru este prin filtrarea anaerobă, un proces în care bacteriile și alte microorganisme se descompun și mănâncă poluanții din apă.

Dezavantajul filtrării anaerobe este că produce sulfură, care este un compus toxic și coroziv, simpla inhalare a acestuia poate dăuna angajaților de la o stație de tratare a apelor uzate. Între timp, procesele de tratare a sulfurei fac dezinfectarea apei mai dificilă.

O posibilă soluție la această problemă este transformarea sulfurei în substanțe chimice care pot fi folosite pentru a crea fertilizatori și pentru a produce baterii, dar nimeni nu a găsit cel mai bun mod de a face asta.

Inginerii de la Stanford au studiat acum procesul de conversie și au folosit ceea ce au învățat pentru a dezvolta o metodă eficientă din punct de vedere al costurilor și cu consum redus de energie pentru a crea substanțe chimice utile din sulfură.

„Putem integra procesul nostru în alte tehnologii avansate de tratare a apelor uzate pentru a [face] decalajul dintre apa uzată și apa potabilă mai mic”, a spus Shao.

„Și în ceea ce privește substanțele chimice pe care le producem, adăugăm aceste produse recuperate în lanțul de aprovizionare”, a continuat ea. „Va ajuta în agricultură, iar în producție, veți [reduce] consumul de materii prime.”

Imaginea de ansamblu: este prea devreme să spunem dacă procesul de la Stanford va fi de fapt integrat în orice instalații de tratare, dar filtrarea anaerobă și sulfura neplăcută pe care o produce nu este singura modalitate de a face apa uzată potabilă.

Alternativele care se bazează pe alte tipuri de filtrare ar putea să nu fie la fel de eficiente din punct de vedere energetic, dar în locurile în care apa dulce este puțină și energia este ieftină, costul importului de apă poate face totuși reciclarea și filtrarea cea mai rentabilă modalitate de a spori aprovizionarea cu apă.