Stiri

Fermierii din județul Gorj beneficiază de o nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd

3
min
15/7/2021

Investitie finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una din cele mai importante responsabilități ale crescătorilor de animale, dar și a autorităților locale. Acesta este și motivul pentru care Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole prin finanțări în infrastructura de management a gunoiului de grajd, se mentioneaza in informarea de presa emisa de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor

Una dintre cele mai recente investiții este și cea din comuna Peștișani, județul Gorj. Ca urmare, crescătorii de animale din această localitate nu mai sunt obligați să se ocupe personal de depozitarea și compostarea bălegarului deoarece beneficiază de o platformă comunală pentru colectarea gunoiului de grajd, construită în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN).

„Conservarea resursei de apă potabilă este o preocupare centrală a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Poluarea cu nitrați este una din cauzele care pot afecta aceste rezerve, pentru că o concentrație mai mare de 50 de mg de nitrați pe litru face ca apa să devină nepotabilă. După cum știți, poluarea generată de gunoiul de grajd depozitat direct pe pământ a ajuns deja să afecteze o parte însemnată din fântânile din curțile oamenilor, ceea ce înseamnă că micii crescători de animale ar trebui să ia măsuri urgente și să gestioneze corect dejecțiile de la animale”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Vasile PANAITE.

Noua platformă are o capacitate de 2.100 metri cubi/an și o valoare totală a investiției de 2.041.100 lei, din care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a asigurat circa 94,5%, restul de aproximativ 5,5% fiind plătit din bugetul local. Investiția include și achiziționarea utilajelor necesare unei bune funcționări a platformei.

UAT-urile decid singure asupra modului în care costurile de exploatare a platformei urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.