Stiri

Fechet: Cine incendiază ilegal deșeuri în România ar trebui să ajungă direct în pușcărie

4
min
14/11/2020

Arderile ilegale de deșeuri, una dintre cauzele care duc la depășirea poluanților, mai ales pe timpul nopții, a transmis Ministrul Mediului.

Peste 100 de lucrători din cadrul Gărzii Naționalede Mediu (GNM), Poliției și Jandarmeriei au descins săptămâna asta pentru a controla diverse obiective din Sinteşti, județul Ilfov, unde sunt arse ilegal deșeuri.

Cu siguranță, arderile ilegale de deșeuri sunt una dintre cauzele care participă la depășirea poluanților mai ales pe timpul nopții. Dacă avem condiții atmosferice care să favorizeze lipsa dispersiei poluanților, un astfel de incendiu și aici puteți observa zeci de metri pătrați de pământ incendiat, ceea ce înseamnă că s-au ars ilegal deșeuri, poate contribui cu siguranță”, a declarat ministrul Mediului, care a participat la acțiune.

Acesta a subliniat că arderile ilegale de deșeuri ascund probleme care pot fi rezolvate doar printr-o coordonare între instituțiile statului: „Aici nu vorbim doar de mediu, pentru că după cum ați observat problemele sunt mult mai grave. Vorbim, probabil, de grupări infracționale organizate, despre evaziune fiscală, despre exploatarea copiilor și a persoanelor defavorizate care sunt obligate să ardă deșeuri și ziua, și noaptea.

Oficialul a adăugat că amenzile în cazul arderilor ilegale de deșeuri sunt eficiente până la un punct și că, probabil, este nevoie de o înăsprire a legislației.

Dacă vorbim de Răcari, de Sinteşti, de Călărași sau de Giurgiu unde sunt niște probleme mai mari, pentru astfel de zone nu poți rezolva problemele decât cu niște măsuri extraordinare. Probabil că şi legislația are anumite limite. Legislația în România, când a fost scrisă, nu a fost scrisă imaginându-și legiuitorul că vom putea găsi vreodată sute de metri pătrați de terenuri cu deșeuri incendiate. Probabil că e nevoie de o înăsprire a legislației. Codul penal prevede sancțiuni pentru astfel de infracțiuni de mediu, atâta timp cât ele pun în pericol sănătatea populației. Cine incendiază ilegal deșeuri în România ar trebui să ajungă direct în pușcărie”, a afirmat ministrul Mediului.