Solutii

Extinderea reţelelor de gaze, o soluţie mai proastă pentru România decât orice scenariu de eficienţă energetică

5
min
6/7/2023

Aproximativ 200.000 de gospodării pot fi transformate în clădiri cu zero emisii din bugetul pe care guvernul intenționează să-l cheltuiască pentru o nouă infrastructură de gaze fosile.

Decizia Guvernului României de a investi 4,35 miliarde de euro pe o infrastructură nouă de gaze fosile până în 2030 este „cea mai slabă alegere posibilă pentru economia şi societatea românească”, potrivit Greenpeace România.

Organizația de mediu a solicitat Institutului de Politică Europeană pentru Energie și Climă (IEECP) să facă o analiză cost-beneficiu pentru a compara planul guvernului de dezvoltare a infrastructurii de gaze cu investiții ipotetice în eficiența energetică a clădirilor din întreaga ţară.

Rezultatul studiului a arătat că investiţiile în eficienţă energetică şi surse regenerabile de energie sunt mult mai benefice pentru economie şi societate decât gazul, a anunţat ONG-ul printr-un comunicat.

„Criza energetică a ridicat semne de întrebare cu privire la securitatea aprovizionării cu energie în Europa. A făcut ca prețurile la energie să explodeze vertiginos și a lăsat oamenii și întreprinderile mici și mijlocii să se chinuie să-și plătească facturile la energie, adâncind astfel sărăcia energetică, deja aflată la un nivel record în România. În același timp, companiile de combustibili fosili din România au raportat profituri de zeci de miliarde de lei și au anunțat noi proiecte de infrastructură fosilă care ne țin blocați în era combustibililor fosili și care alimentează criza climatică. Pentru a avea o soluție pe termen lung, tripla criză - energetică, a costului vieții și criza climatică trebuie abordate simultan”, a spus Alin Tănase, activist pentru energie și climă la Greenpeace România.

Eficientizarea energetică a clădirilor este o prioritate a Uniunii Europene, astfel că orice guvern „ar trebui mai întâi să verifice temeinic dacă o investiție în infrastructura de aprovizionare, cum ar fi noile conducte de gaz, este într-adevăr necesară sau poate fi evitată, deoarece o altă investiție în eficiența energetică are o valoare similară, sau mai bună, pentru sistemul energetic, economie, mediu și societate”, a arătat comunicatul Greenpeace.

În România, bugetul disponibil pentru planurile de investiții ale guvernului pentru extinderea infrastructurii gazelor fosile este de 4,35 miliarde de euro, conform Programului Național de Investiții al României, Planului Național de Redresare și Reziliență, Programului Operațional Infrastructură Mare, Programului Operațional Dezvoltare Durabilă și Fondului de Modernizare.

Studiul IEECP a comparat impactul economic și social al acestor investiții planificate în gaz cu impactul economic și social al cinci scenarii diferite de investiții în eficiență energetică. Metodologia a luat în considerare factori precum reducerea poluării, protecția față de creșterea prețurilor la energie și valorile mai mari ale proprietăților ca urmare a îmbunătățirilor energetice aduse.

Cercetătorii au constatat că investițiile în eficiența energetică aduc beneficii economice, sociale și de mediu mai mari în toate cele cinci scenarii examinate, mai puțin în cazul scenariului investițiilor în gaze. De fapt, investițiile în gaze nu sunt doar cea mai slabă alegere din punct de vedere social și de mediu, dar nu au sens nici măcar din punct de vedere financiar. Cheltuirea a 4,35 miliarde de euro în investiții în eficiența energetică poate aduce înapoi economiei (gospodării, întreprinderi, industrie etc.) până la 3,8 miliarde de euro. În timp ce cheltuirea de 4,35 miliarde de euro pentru o infrastructură nouă de gaze va costa și mai mult economia cu încă 2,3 miliarde de euro.

Conform scenariului care aduce cele mai multe beneficii, aproximativ 200.000 de gospodării pot fi transformate în clădiri cu zero emisii din bugetul pe care guvernul intenționează să-l cheltuiască pentru o nouă infrastructură de gaze fosile. Clădirile cu zero emisii pot fi realizate prin îmbunătățiri energetice precum izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor existente cu altele mai eficiente energetic și instalarea de panouri solare fotovoltaice și pompe de căldură.

„Nu e greu de înțeles: mai mult gaz înseamnă mai mulți oameni în sărăcie energetică. Investind în continuare în gaze, ne adâncim într-o lume a prețurilor mari la energie, a distrugerii mediului și a catastrofelor climatice care creează deficite uriașe la bugetul de stat. În același timp, tranziția către surse regenerabile și investițiile în case mai eficiente pun capăt sărăciei energetice, permit gospodăriilor să cheltuiască mai puțini bani pe facturile la energie, cresc valoarea proprietăților și creează mai multe locuri de muncă care stimulează economia românească”, a concluzionat Tănase.

Guvernul României a fost contactat de Green News în vederea obţinerii unui punct de vedere.

Foto: fanjianhua/Freepik