Stiri

Europarlamentarii au votat pentru finanțarea gazului natural

4
min
17/9/2020

Un pas înapoi pentru realizarea obiectivelor stabilite prin Pactul Ecologic European.

Parlamentul European a votat regulamentul Fondului pentru tranziție justă în valoare de 17,5 miliarde de euro, care va permite finanțarea proiectelor pe bază de combustibili fosili, un pas înapoi pentru realizarea obiectivelor stabilite prin Pactul Ecologic European. Asociația Bankwatch România a transmis cu o săptămână înainte de votul final o scrisoare  europarlamentarilor români în care cerea excluderea finanțării gazului natural din Fondul pentru tranziție justă.

Propus în ianuarie 2020 de către Comisia Europeană pentru a susține regiunile dependente de industria poluantă în tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, regulamentul fondului stabilea inițial că proiectele pe bază de combustibili fosili nu vor putea fi finanțate. Liderii statelor membre au susținut această propunere în Consiliul European, însă parlamentarii europeni din comitetul REGI au propus în luna iulie finanțarea gazului natural. Plenul Parlamentului European a votat pentru a confirma această modificare.

Numele fondului exprimă clar rolul acestuia: trebuie să finanțeze tranziția, adică renunțarea la combustibili fosili în favoarea energiei curate, și aceasta trebuie să fie justă, adică să asigure soluții pentru oamenii din regiunile cu industrii poluante. Votul europarlamentarilor de acum face opusul: ia din banii alocați comunităților și îi bagă în buzunarul corporațiilor poluante”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator pentru tranziția justă la Asociația Bankwatch.

Prin aprobarea finanțării de noi proiecte pe bază de gaz natural, parlamentarii europeni au condamnat regiunile deja vulnerabile ale Europei la încă cel puțin două decenii de energie poluantă. Acest lucru va pune piedici considerabile în calea obiectivului UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050."

În scrisoarea trimsă de Asociația Bankwatch România europarlamentarilor români, se cerea excluderea finanațării gazului natural din Fondul pentru tranziție justă, argumentând că „gazele naturale au emisii considerabile de dioxid de carbon și metan care contribuie la schimbările climatice. Metanul are efecte de încălzire puternice: este al doilea cel mai dăunător gaz cu efect de seră și contribuie cu 25% la schimbările climatice.”