Stiri

Energie regenerabila in sud-vestul Romaniei

2
min
14/6/2021

Ministrul Energiei a vizitat lucrările liniei electrice aeriene de 400 kV care va crește capacitatea de integrare a energiei regenerabile în sud-vestul României.

Transelectrica execută lucrări pe tronsonul de linie electrică construit între Portile de Fier și Reșița, o etapă esențială pentru proiectul de tranziție de 400 kV a întregii Axe Banat, care va închide și inelul de 400 kV al României. Ministrul Energiei Virgil Popescu și președintele Direcției Transelectrica, Cătălin Nițu, au vizitat astăzi lucrările efectuate pentru acest proiect. La această dată, etapa de finalizare a acestei investiții Transelectrica este de aproximativ 60%, relatează The diplomat.ro

„Este o lucrare foarte importantă pentru dezvoltarea sistemului de transport al energiei electrice, pentru închiderea inelului în partea de sud-vest a României. O astfel de investiție este importantă, deoarece după finalizarea acesteia vom putea instala capacități de producere a energiei regenerabile de aproximativ 1.000 MW. Se face un nou pas în procesul țării noastre de a folosi cât mai multă energie verde posibil ”, a spus Virgil Daniel Popescu, Ministrul Energiei.

„La sfârșitul anului trecut, Transelectrica a propus un plan de dezvoltare pentru Rețeaua de Transport Electric (RET) pentru următorii 10 ani, cu o valoare estimată la aproximativ 5 miliarde de lei. Una dintre direcțiile centrale ale dezvoltării este creșterea capacității de integrare a energiei regenerabile în condiții de siguranță și astfel atingerea obiectivelor naționale stabilite la nivel european. În această strategie, finalizarea liniei electrice aeriene de 400 kV - (Anina) - Reșița are un rol esențial, atât pentru securitatea energetică a țării, cât și pentru economia locală ”, a declarat Catalin Nițu, președintele CNTEE Transelectrica SA.

Linia electrică aeriană de 400 kV este o investiție cu o valoare de peste 122 milioane de lei, compusă din două secțiuni: o construcție nouă cu 259 de poli și modernizarea unei linii existente de 142 de poli. Lungimea totală a liniei va fi de 117 kilometri. Această investiție va juca un rol foarte important în atragerea investițiilor în zona Banatului, contribuind astfel la dezvoltarea zonei și la crearea de locuri de muncă.