Stiri

Energia regenerabilă reprezintă viitorul imediat

2
min
24/2/2023

Energia regenerabilă va deveni cea mai importantă sursă de energie electrică din lume până în 2025.

Noile date statistice ne arată că energia regenerabilă va deveni cea mai importantă sursă de energie electrică din lume în următorii 3 ani. Cererea de energie electrică este foarte mare, și într-o continuă creștere.

Conform Raportului privind piața de energie electrică 2023 al Agenției Internaționale pentru Energie, 90% din cererea suplimentară de energie, până în 2025, va fi acoperită de surse de energie curată, eoliene și solare, fiind la mare căutare inclusiv energia nucleară.

Această creștere a producției înseamnă că sursele regenerabile de energie vor deveni cea mai mare sursă de energie electrică din lume în termen de trei ani - furnizând 35% din electricitatea mondială și depășind cărbunele.

„Cererea în creștere de energie electrică la nivel mondial va accelera pe termen scurt, adăugându-se mai mult decât dublul consumului actual de electricitate al Japoniei în următorii trei ani”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

„Vestea bună este că sursele regenerabile și energia nucleară cresc suficient de repede pentru a satisface această cerere suplimentară, ceea ce sugerează că suntem aproape de un vârf pentru emisiile din sectorul energetic.”

Surse de energie electrică

Combustibilii fosili sunt încă folosiți pe scară largă la nivel mondial. Cărbunele furnizează în prezent 10.325 TWh de energie electrică pe an, reprezentând 36% din cererea totală. Un TWh este o unitate de energie echivalentă cu producerea unui trilion de wați pentru o oră. Acest lucru face din combustibilul cel mai poluant principala sursă de energie electrică din lume, urmată de sursele regenerabile (29%), gaze (23%) și nuclear (9%).

Dar acest echilibru se va schimba în următorii ani. Cererea totală de energie electrică va crește cu 9% până în 2025. Această creștere va veni în principal din China, India și Asia de Sud-Est, proiectele de infrastructură și creșterea electrificării generând o cerere uriașă. Până în 2025, sursele regenerabile vor furniza 10.799 TWh de energie electrică pe an, 35% din cererea globală totală de energie electrică. Cărbunele, pe de altă parte, va suferi o scădere până la 33%, gazul va asigura 21% din cererea totală de energie, iar nuclearul va asigura 10%.

Cantitate însemnată de emisii poluante

Emisiile din sectorul energetic au atins un nivel record în 2022, cu peste 13 miliarde de tone de CO2 emise. Acestea vor scădea până în 2025, dar nu suficient de rapid. Potrivit Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, emisiile trebuie reduse cu 45% până în 2030. Decarbonizarea rapidă va necesita angajamentul guvernelor și investițiilor masive în surse regenerabile de energie, care pot înlocui pe viitor combustibilii fosili.

„Guvernele trebuie acum să permită surselor cu emisii scăzute să crească și mai repede, astfel încât lumea să poată asigura aprovizionarea cu energie electrică sigură în timp ce obiectivele climatice sunt atinse”, a spus Birol.