Stiri

Emisiile globale vor atinge un nivel maxim în 2025, fiindcă invazia Rusiei în Ucraina accelerează tranziția energetică

5
min
1/11/2022

Potrivit previziunilor AIE, investițiile globale în energie curată ar putea „să ajungă la peste 2.000 de miliarde de dolari pe an până în 2030”.

Invazia Rusiei în Ucraina ar putea accelera tranziția mondială către un „sistem energetic mai sustenabil și mai sigur”, pe măsură ce exporturile de combustibili fosili ale Moscovei continuă să scadă, a declarat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) într-un raport, potrivit CNN.

În raportul său anual World Energy Outlook, AIE a constatat că piețele internaționale de energie se află în mijlocul unei „reorientări profunde”, pe măsură ce „țările se adaptează la ruperea fluxurilor dintre Rusia și Europa”, prezicând că emisiile globale ar putea atinge acum un nivel maxim în 2025.

Efecte pozitive ale invadării Ucrainei

„Piețele și politicile energetice s-au schimbat ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, nu doar pentru moment, ci și pentru decenii de acum încolo”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

„Pe lângă măsurile pe termen scurt pentru a încerca să protejeze consumatorii de impactul crizei, multe guverne iau acum măsuri pe termen mai lung. Unele încearcă să crească sau să diversifice aprovizionarea cu petrol și gaze naturale, iar multe dintre ele caută să accelereze schimbările structurale”, a continuat raportul.

Potrivit previziunilor AIE, investițiile globale în energie curată ar putea „să ajungă la peste 2.000 de miliarde de dolari pe an până în 2030”, reprezentând „o creștere de peste 50% față de prezent”.

Rusia – care este cel mai mare exportator de combustibili fosili din lume – nu își va recăpăta niciodată poziția pe care o avea în mixul internațional de aprovizionare cu energie, a constatat AIE, avertizând că invazia sa în Ucraina a lăsat Kremlinul într-o „poziție mult diminuată” din cauza ruperii relațiilor sale cu Europa.

De asemenea, agenția a constatat – pentru prima dată în istoria modelării sale – că cererea globală pentru fiecare tip de combustibil fosil „va atinge un vârf sau un platou” înainte de a se stabiliza la mijlocul anilor 2030.

Sursa foto: PxHere