Smart City

Eindhoven, Olanda: zgârie-nori din lemn, cu o amprentă mică de carbon

3
min
25/3/2021

Clădirea Munților Olandezi cuprinde două turnuri dreptunghiulare, înalte de 130 și 100 de metri, 38 de etaje și va avea o grădină de iarnă.

Clădirile din lemn înseamnă locuințe cu amprentă de carbon mai mică. În loc să se folosească oțel și beton, aceste turnuri gemene sunt construite din cherestea și beton hibrid făcut din lemn provenit din păduri gestionate în mod durabil. Pentru producerea de oțel și beton este necesară o cantitate mare de energie care emană tone de CO2 (dioxid de carbon) în acest proces.

Firma de arhitectură Marco Vermeulen a prezentat un proiect deosebit de design pentru Munții Olandezi, doi zgârie-nori hibrizi conectați, realizați din lemn laminat încrucișat și beton, în Eindhoven, Olanda. Clădirea Munților Olandezi va cuprinde două turnuri dreptunghiulare, înalte de 130 și 100 de metri, și a fost proiectată pentru o locație centrală în Eindhoven, în zona feroviară aorașului, lângă râul Dommel. Proiectarea propusă a fost formată prin conectarea fațadelor turnurilor între ele pentru a forma un acoperiș peste un salon interior central care se va întinde pe nivelurile inferioare.

"Clădirea are o formă principală sculpturală, care este recunoscută de la o distanță mare și funcționează ca un far", a spus proiectantul din Rotterdam. Complexul multifuncțional va include locuințe, birouri, facilități de agrement și un hotel, centrat în jurul unei grădini de iarnă la etajele inferioare. Lemnul laminat încrucișat (CLT) provenit din păduri gestionate în mod durabil va fi utilizat pentru o mare parte din clădire, care va fi în mare procent prefabricată și asamblată la fața locului.

Lounge-ul interior accesibil publicului și grădina de iarnă de la nivelurile inferioare vor fi construite în întregime folosind cherestea, în timp ce elementele structurale încărcate greu, inclusiv miezurile de ridicare și podelele turnului, vor fi realizate din beton. "Materialul este vizibil în special în substructură, unde podelele, coloanele și construcția acoperișului sunt realizate din lemn. Tavanele de lemn sunt clar vizibile în turnuri. Liniile elegante ale fațadei, o construcție de acoperiș din grinzi din lemn laminat, conferă clădirii finețe și caracter”, spune arhitectul.

Studio Marco Vermeulen a încorporat un sistem de irigații care colectează apa de ploaie de pe acoperiș și o direcționează către grădina interioară a clădirii. „Principiile naturale sunt utilizate cât mai mult posibil pentru a controla climatul interior al Munților Olandezi”. Turnul de 130 de metri nord-est va conține case, în timp ce turnul mai mic de sud-vest va găzdui hotelul și apartamentele de scurtă ședere, care vor fi acoperite de un bar pe acoperiș, cu vedere 360 grade asupra orașului. Pentru că întregul proiect va funcționa după principiile ecologiei, vor exista panouri solare cu eficiență mare, montate pe fațadele de sud și de vest.

Construcția clădirilor va începe anul acesta în Eindhoven și pe cele 38 de etaje se vor afla birouri, locuințe private și un hotel.