Stiri

Veşti bune: După 10 ani de negocieri, planeta are un acord istoric pentru protejarea oceanelor. VIDEO

4
min
16/3/2023

Statele care fac parte din Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) au atins în sfârşit un acord istoric pentru a proteja oceanele lumii, a combate degradarea mediului şi schimbările climatice şi a preveni pierderea biodiversităţii.

„Asta este cea mai mare victorie în materie de conservare a naturii”, a reacţionat Greenpeace România pe pagina sa de Facebook.

Tratatul „Biodiversitate dincolo de jurisdicția națională”, convenit la cea de-a cincea Conferință interguvernamentală de la New York, este rezultatul a 10 ani de negocieri globale cu scopul de a găsi soluţii şi va contribui la obiectivul global de a proteja cel puţin 30% din oceane până în 2030, potrivit Comisiei Europene.

„Prin acest acord, facem un pas esențial înainte pentru a proteja viața marină și biodiversitatea, care sunt esențiale pentru noi și generațiile viitoare. Sunt foarte mândru de rezultatul nostru”, a spus Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru mediu, oceane și pescuit.

Acordul de sâmbătă, 4 martie, vine la 40 de ani după ultimul acord internaţional semnat. Convenţia ONU asupra Dreptului Mării din 1982 a stabilit o zonă numită marea liberă - ape internaționale în care toate țările au dreptul de a pescui, de a naviga și de a face cercetare - dar doar 1,2% din aceste ape sunt protejate.

Viaţa marină din afara acestor zone protejate a fost astfel expusă schimbărilor climatice, pescuitului excesiv şi traficului maritim, potrivit BBC.

Acordul recent stabileşte însă zone maritime protejate în aceste mări libere, fapt ce va limita pescuitul, transportul, dar şi activităţile de explorare precum mineritul la adâncime, când mineralele sunt extrase din fundul mării la 200 de metri sau mai mult sub suprafaţă.

Organizaţiile de mediu au fost îngrijorate de faptul că procesele miniere ar putea perturba zonele de reproducere a animalelor, ar putea fi toxice pentru viaţa marină şi ar putea crea poluare fonică. De aceea, Autoritatea Internaţională pentru Fundul Mărilor şi Oceanelor a declarat că „orice activitate viitoare în fundul mării va fi supusă unor reglementări stricte de mediu și supraveghere pentru a asigura o desfăşurare durabilă și responsabilă”.

Laura Meller, o activistă pentru oceane la Greenpeace Nordic, a felicitat țările pentru că „au lăsat la o parte diferențele și au furnizat un tratat care ne va permite să protejăm oceanele, să ne consolidăm rezistența la schimbările climatice și să protejăm viețile și mijloacele de trai a miliarde de oameni”.

„Aceasta este o zi istorică pentru conservare și un semn că, într-o lume divizată, protejarea naturii și a oamenilor poate triumfa asupra geopoliticii”, a spus ea.

Țările vor trebui să se întâlnească din nou pentru a adopta în mod oficial acordul și apoi vor avea de făcut mai mulţi paşi pentru ca tratatul să poată fi implementat.

Foto: Adobe Stock