Solutii

Drone folosite la reperarea meduzelor otrăvitoare

3
min
3/11/2020

Meduzele, considerate cele mai veninoase animale din lume, sunt foarte greu de observat fără acest sistem.

Australia folosește drone pentru supravegherea meduzelor Chironex fleckeri, o meduză mare capabilă să omoare un om în mai puțin de trei minute și considerată cel mai veninos animal din lume, care se regăsește în apele de coastă din nordul Austraiei, din octombrie până în mai. Supravegherea cu drone contribuie la siguranța plajelor și la reducerea timpului de retragere a plaselor de către salvatori.

Cercetătorii de la Institutul Australian de Sănătate și Medicină Tropicală doresc să stabilească fiabilitatea dronelor cu costuri mai mici, în detectarea acestor meduze mari și aproape transparente. Aceste dispozitive sunt mai accesibile, ușor de tansportat și mai ușor de utilizat. În plus, nu este nevoie de pregătire și licențiere pentru folosirea lor, iar în Australia, un număr mare de cluburi de salvamari le au deja în dotare pentru supravegherea copiilor de pe plaje și a identificării crcodililor și rechinilor. Cercetătorii au testat acuratețea dronelor ca identificatoare de meduze în apele din apropierea Weipa din Peninsula Cape York. S-au desfășurat plase de 70 de metri, apoi s-au înregistrat imagini cu dronele înainte de tragerea plaselor și s-a ținut evidența meduzelor observate în timpul fiecărui zbor.  

Cercetătorii au confirmat că revizuirea filmărilor a dus la rate de detectare a meduzelor semnificativ mai mari. De asemenea, s-au cuantificat efectele meteorologice - norii și vântul - asupra ratei de succes a dronelor. „Acest lucru are implicații uriașe. Majoritatea, dacă nu chiar toate plajele din lume, din Japonia până în Europa și nu numai, au probleme cu meduzele foarte dăunătoare și în prezent nu există nici o modalitate de a spune dacă există aceste animale până când cineva nu o pățește”, a declarat Olivia Rowley, principalul conducător al acestui proiect. Proiectul evidențiază capacitatea dronelor ca sisteme de avertizare. Folosirea dronelor este rapidă, eficientă și ieftină și îi menține în afara oricărui pericol pe cei expuși. Următoarea etapă va fi testarea cu hub-uri SurfLifeSaving de-a lungul coastei Queensland. Studiile sunt finanțate de Australian Lions Foundation și vor începe luna viitoare.