Stiri

VIDEO. Dezastre în Europa de Est după căldura record din ianuarie

3
min
16/3/2023

Europa de Est a înregistrat vreme neobişnuită în prima lună din 2023, căldura record din România, Moldova, Ucraina şi Turcia afectând râurile din regiune.

Temperaturile de peste 20 de grade Celsius sunt „pur și simplu extraordinare” la mijlocul lunii ianuarie, potrivit meteorologilor.

Combinat cu ploile abundente, valul de căldură a declanșat inundații periculoase în Balcani, potrivit euronews.com.

Mai mult, unele zone din Kosovo și sudul Serbiei au rămas fără apă potabilă.

În sud-vestul Serbiei, doi bărbaţi au murit după ce au fost luaţi de râul Raška.

Mai poţi citi şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

În nordul Ungariei, mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza inundaţiilor care au scufundat mai multe drumuri. „Ianuarie era o lună rece când era zăpadă, iar noi aveam inundații doar în martie”, a spus Gabor Jona, primarul satului Josvafo de lângă granița cu Slovacia.

În Bosnia și Herțegovina, aversele au lăsat un râu emblematic sufocat de gunoaiele care se aflau pe mal. Aproximativ 10.000 de metri cubi de deşeuri au ajuns în râul Drina, precum sticle de plastic şi cauciucuri vechi, iar curăţarea apei ar putea dura până la şase luni.  

Au fost semnalate inundaţii şi în anumite părţi din Kosovo. Zeci de familii au fost forţate să evacueze nordul şi vestul Kosovo, iar autorităţile au trimis forte de Securitate cu camioane şi bărci pentru a-i ajuta pe oamenii ale căror case şi drumuri au fost ameninţate de ape.

În Albania, suprafeţe mari de terenuri agricole au rămas sub ape, iar unele sate au rămas izolate timp de zile întreci. Unele regiuni au rămas fără curent din cauza daunelor şi a autorităţilor care au întrerupt electricitatea din motive de siguranţă.

Foto: @SkyNews/Twitter