Solutii

Românii ar putea cumpăra detergent aducând propriile recipiente la magazin

2
min
6/7/2023

Comisia Europeană (CE) a propus noi reguli privind comercializarea detergenţilor în statele din Uniunea Europeană, legislaţie care ar putea însemna că românii vor aduce propriile recipiente la magazin pentru a le umple cu detergent.

Scopul propunerii este reducerea la minimum a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.

„Această propunere ţine cont şi de propunerea legislativă privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, care urmăreşte reducerea cantităţii de ambalaje introduse pe piaţă, în ceea ce priveşte volumul şi greutatea acestora şi prevenirea generării deşeurilor de ambalaje, în special prin minimizarea ambalajului, folosind doar cantitatea de ambalaj care este absolut necesară”, arată propunerea legislativă consultată de Green News.

Proiectul de lege aduce însă o provocare: disponibilitatea informaţiilor de pe etichetă va fi mai redusă pentru consumatori.

De aceea, CE a identificat posibilitatea de etichetare digitală. „Pentru a profita pe deplin nu numai de beneficiile oferite de digitalizare, ci și de marile beneficii de mediu în ceea ce privește reducerea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje aferente pe care le oferă practica vânzării de produse prin reumplere, ar trebui să se permită furnizarea digitală a tuturor informațiilor de etichetare, cu excepția instrucțiunilor de dozare a detergenților de rufe pentru consumatori”, potrivit propunerii legislative, care a fost adoptată şi publicată de CE pe 28 aprilie 2023.

Etichetarea digitală ar putea însă să creeze dificultăţi pentru grupurile vulnerabile de populaţie, fără competenţe digitale sau cu competenţe insuficiente. Din acest motiv, propunerea legislativă subliniază nevoia de adaptare la gradul de digitalizare al fiecărei ţări sau la tipul de clienţi.

Foto: Freepik