Stiri

Descoperire cu potenţial cancerigen în Bacău. Primăria a fost amendată. GALERIE FOTO

5
min
6/7/2023

„Așa ceva nu poate fi legal în zona rezidențială a municipiului Bacău", au reacţionat investigatorii Agent Green.

Investigatorii Agent Green au acuzat Primăria Bacău că depozitează ilegal deşeuri cu potenţial cancerigen într-o zonă rezidenţială din oraş.

Organizaţia neguvernamentală pentru protecţia mediului a publicat pe pagina sa de Facebook o serie de fotografii care ar arăta camioanele firmelor contractate de Primăria Bacău aruncând materiale periculoase precum azbest, pe un teren care nu este destinat deşeurilor industriale.

„Așa ceva nu poate fi legal în zona rezidențială a municipiului Bacău. Este un depozit de deșeuri industriale cu potențial cancerigen, precum azbestul și betoanele, inclusiv de la garajele dărâmate recent și care se pare că rămân tot în Bacău, unde contribuie la poluarea generală a orașului”, a transmis Agent Green pe Facebook.

Foto: Agent Green
Foto: Agent Green

„Investigatorii Agent Green au fotografiat camionele firmelor contractate de primăria Bacău depozitând aceste deșeuri pe strada Stejarului, pe un teren public al primăriei Bacău, unde nu este înregistrat nici un depozit de deșeuri industriale, aici: 46°33'26.1"N 26°53'47.5"E”, au adăugat reprezentanţii grupului de mediu.

Agent Green a cerut desfiinţarea şi ecologizarea depozitului, luarea unor măsuri împotriva făptaşilor şi informarea cetăţenilor asupra pericolului cauzat de inhalarea particulelor fine din azbest.

Într-un răspuns transmis către Green News, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău a declarat că nu a fost depusă documentaţia pentru solicitarea autorizaţiei de mediu pentru depozitarea temporară de deşeuri din construcţii la locaţia în cauză, însă există o procedură de reglementare în curs pentru un proiect de pe o stradă adiacentă.

„La APM Bacău se află în procedură de reglementare solicitarea acordului de mediu pentru proiectul 'Modernizare și reabilitare ansamblu clădiri - actualizare documentație cadastrală, expertiză tehnică, audit energetic, studiu geotehnic, documentație obținere certificate de urbanism, avize, acorduri, taxe', amplasat în str. Constanței nr. 2, al titularului 'Municipiul Bacău'”, a precizat instituţia.

„Având în vedere caracteristicile amplasamentului și prevederile 'Autorizației de mediu nr. 1/03.01.2023', emisă pentru 'SC S.S.P.M. Bacău SA', în care se stipulează faptul că pe același amplasament se vor stoca temporar și deșeurile rezultate din lucrările desfășurate în baza contractului de delegare prin concesiune a gestiunii serviciilor publice de administrare a drumurilor, străzilor și cimitirelor din municipiul Bacău, s-a solicitat titularului completarea memoriului de prezentare pentru proiect cu situația privind eliberarea terenului și relocarea materialelor stocate în prezent pe amplasament, conform 'Planului de gestionare al deșeurilor propus de SC S.S.P.M. Bacău SA'”, a adăugat APM Bacău.

APM a transmis că a verificat legalitatea depozitării deşeurilor pe amplasamentul menţionat, dar şi a prezenţei azbestului, alături de Garda de Mediu, adăugând că măsurile de sancţionare şi ecologizare sunt de competenţa Gărzii de Mediu.

Garda de Mediu a declarat că, după ce a primit informaţii cu privire la depozitarea unor deșeuri industriale rezultate din demolări (beton, azbest), pe o suprafață de 1,5 hectare, a demarat o inspecţie.

„Întrucât deșeurile provenite din desființarea unor garaje, aparțineau municipalității, UAT Municipiul Bacău a fost sancționată cu amendă în valoare de 70.000 lei și i-au fost impuse măsuri cu termene (interzicere stocării deșeurilor din construcții/demolări și aducerea terenului la starea inițială)”, a transmis Garda Naţională de Mediu pe Facebook.  

Foto: Garda de Mediu

„Potrivit documentelor, deșeurile din azbest au fost preluate în vederea eliminării de către un operator autorizat. A fost înaintată o sesizare penală instituțiilor competente”, a adăugat instituţia.

Primăria Bacău a fost contactată de Green News pentru comentariu.

Foto: Garda de Mediu
Foto: Garda de Mediu
Foto: Garda de Mediu

Foto principală: Garda de Mediu