Life Style

Danemarca nu va mai acorda noi licențe de exploatare de gaze și petrol, pentru a proteja mediul

3
min
8/12/2020

În 2019, Danemarca era al doilea cel mai mare producător de petrol din Uniunea Europeană, după Marea Britanie.

Parlamentul danez a anunțat că va anula toate viitoarele runde de licențiere pentru noile autorizații de explorare și producție de petrol și gaze în partea daneză a Mării Nordului și va pune capăt producției existente până în 2050.

Ca un puternic producător de petrol în UE, anunțul Danemarcei este o decizie importantă pentru eliminarea necesară a combustibililor fosili, subliniază Greenpeace. În plus, acordul politic alocă bani pentru a asigura o tranziție justă pentru lucrătorii afectați.

Pentru mai mult de 80 de ani, țara a permis explorarea pentru hidrocarburi, iar din 1972, când a fost făcută prima descoperire comercială, petrolul (apoi gazul) au fost produse în apele daneze ale Mării Nordului.  

În 2019, Danemarca producea 103.000 de barili de petrol pe zi, fiind al doilea cel mai mare producător din UE, după Marea Britanie.

Acesta este un moment extrem de important. Danemarca va stabili acum o dată de finalizare pentru producția de gaze și petrol și își va lua rămas bun de la viitoarele runde de licențieri pentru petrolul din Marea Nordului. Deci țara se poate afirma ca un lider verde și poate inspira alte țări să punem capăt dependenței noastre de combustibili fosili care distrug climatul. Aceasta este o victorie uriașă pentru mișcarea pentru climă și pentru toți oamenii care au pus presiune mulți ani”, a transmis Helene Hagel, șefa departamentului de politici de mediu și de climă, de la Greenpeace Danemarca.

Mai mult, țara își propune să aibă 1 milion de mașini cu emisii scăzute sau zero până în 2030 și să reducă cu 70% emisiile de gaze cu efect de seră.