Stiri

Dâmbovița, curățată în București cu două utilaje amfibii

3
min
9/7/2020

Administrația Națională „Apele Române” a utilizat două utilaje amfibii pentru a îndepărta excesul de vegetație acvatică de pe râul Dâmbovița.

Potrivit specialiștilor Apelor Române, în acest an are loc un fenomen de explozie a vegetației acvatice care este amplificată de temperaturile neobișnuit de ridicate din perioada actuală. Cele mai afectate sunt zonele cu viteze mici şi adâncimi reduse ale apei, așa cum este cursul amenajat al râului Dâmbovița în București.

Putem afirma că și această explozie de vegetație acvatică de la nivelul apei este tot o consecință a fenomenelor extreme cu care ne confruntăm în ultima perioadă de timp. Schimbările climatice nu modifică doar cauzele și tipul de producere a unor fenomene hidrometeorologice periculoase, așa cum sunt inundațiile, ci influențează și modul de comportare a apei, din punct de vedere al ecosistemului său acvatic”, a declarat Ervin Molnar, director general A.N.Apele Române, potrivit unui comunicat.

În condițiile în care vegetația acvatică este excedentară și induce senzația că luciul de apă este «murdar», nu se poate vorbi despre poluarea apei și, cu atât mai puțin, de mortalitate piscicolă. În București, calitatea apei Dâmboviței este bună, fiind specifică unui curs de apă amenajat”, se mai arată în document.

Ca urmare a îngrijorărilor exprimate în social media, Administrația Națională „Apele Române” a mai transmis că poluarea râului Dâmbovița se produce în aval de București, în zona Glina, unde se găsește punctul de evacuare a stației de epurare a apelor uzate.

Din cauza tergiversărilor legate de finalizarea stației de epurare (responsabilitate care revine Primăriei Capitalei), la această oră sunt evacuate ape uzate insuficient epurate, ceea ce conduce la o deteriorare majoră a calității apei Dâmbovița până la confluența acesteia cu râul Argeș. Pe acest tronson, calitatea apei Dâmbovița este una proastă și foarte proastă, iar refacerea ecosistemului său acvatic va dura foarte mulți ani, chiar și după finalizarea stației de epurare”, potrivit comunicatului.